Eerst opereren of eerst chemo

Moderators: Team, Angela, Sanne, Superuser

Popelin

Eerst opereren of eerst chemo

Bericht door Popelin » ma 25 jun 2018, 21:05

Hallo,

Vorig jaar is bij mij borstkanker geconstateerd, triple negatief, graad 3. (Ik was toen 58).
Ik ben eerst geopereerd + poortwachtersklier verwijderd, die was niet schoon. Daarna volgde chemotherapie en bestraling. Inmiddels weet ik dat veel vrouwen met triple negatief (ik denk de overgrote meerderheid) eerst chemo krijgt en pas daarna geopereerd wordt. Maar wat ik niet weet is waarop dit "eerst opereren of eerst chemo" gebaseerd is. Bestaat daar een protocol voor? Welke afwegingen spelen een rol?
Ik vind het soms echt lastig dat er geen zicht is op het effect van de chemo en bestraling want dat effect is niet te meten als je eerst opereert. Vandaar mijn vraag, ik wil het graag weten.

Tweede vraag: ik lees dat veel vrouwen een MRI krijgen bij de controle. Ik heb tot nu toe nog nooit een MRI gehad, wel mammo en echo (aan het begin van het traject) en krijg binnenkort bij de eerste controle na het voltooien van de behandeling weer een mammografie. Is een MRI echt anders dan een mammo? Kan men daarop meer zien? Waarom de een wel een MRI en de ander niet, of heeft dat ook te maken met "opereren eerst".

Ik hoop dat iemand me wijzer kan maken en alvast heel veel dank!
Popelin.

Gebruikersavatar
Dees
Beheerder
Berichten: 4968
Lid geworden op: di 15 mei 2012, 08:27

Re: Eerst opereren of eerst chemo

Bericht door Dees » ma 25 jun 2018, 21:47

Hoi Popelin,
Ik kan je vraag wel beantwoorden, maar je hebt er eigenlijk niks meer aan he? Je moet delen met de wetenschap dat je niet weet hoe de chemo gereageerd heeft en er maar het beste van hopen. Meer kun je niet doen. Starten met chemo of niet, daar is veel discussie over. Traditioneel is borstkanker georganiseerd vanuit de chirurg, dus daar start alles, terwijl chemo het vakgebied van de internist-oncoloog is.

Ik ben een groot voorstander als duidelijk is dat chemo geadviseerd wordt. Ik vind de voordelen van starten met chemo:
- dat je aan de tumor kunt zien hoe de chemo zijn werkt doet en evt kunt switchen als deze onvoldoende blijkt te werken
- dat je erfelijkheidsonderzoek kunt laten doen en de resultaten mee kunt nemen voor je beslissingen voor operatie
- dat je eventuele borstreconstructie logistiek ook kunt plannen.

Is er bij jou erfelijkheidsonderzoek gedaan? Met een triple negatieve tumor kom je daarvoor in aanmerking.

Afbeelding

MRI is niet persé geadviseerd hoor. Mammo is prima.

Heb je dit al eens gelezen over het niet zoeken naar uitzaaiingen?

Kun je hier iets mee?
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com

Popelin

Re: Eerst opereren of eerst chemo

Bericht door Popelin » di 26 jun 2018, 19:13

Hallo Dees,

Dank voor je reactie.
Gedane zaken nemen geen keer dus ik moet het inderdaad doen met niet weten hoe goed de chemo wel/niet gewerkt heeft. De specialisten dachten in het begin dat ik geen chemo zou hoeven, dat m'n okselklieren schoon zouden zijn.
Bij de echo werd wel melding gemaakt van 2 verdachte klieren en volgde een biopt van de oksel. Die biopt was schoon.
Na de operatie bleek de poortwachtersklier toch niet schoon en adviseerde men wel chemo te doen. Bij de operatie is alleen de poortwachtersklier verwijderd, dus die tweede die op de echo verdacht was niet.
Doorgaans kan ik wel redelijk omgaan met niet weten en hopen dat ik bij de gelukkigen ga horen. Maar zo nu en dan schiet het toch in het verkeerde keelgat, waarom eerst opereren, waarom maar één okselklier? Dan lees ik ergens dat chemo niet zo goed werkt in de okselklieren begin ik daar weer over te tobben.

Er is inderdaad erfelijkheidsonderzoek gedaan en gelukkig! niet erfelijk belast.

Er is mij verteld dat de kans op een tumor/uitzaaiing elders in m'n lijf net zo groot is als de kans op een tumor in m'n borsten. Wel een mammo en verder afgaan op de signalen van m'n lijf verbaasde me dan ook. Maar omdat het de eerste controle wordt, laat ik de mammo gewoon doorgaan. Daarna weer verder met conditie en vertrouwen! opbouwen, reintegreren en me niet gek laten maken.
Groet,
Popelin

Gebruikersavatar
Dees
Beheerder
Berichten: 4968
Lid geworden op: di 15 mei 2012, 08:27

Re: Eerst opereren of eerst chemo

Bericht door Dees » vr 29 jun 2018, 09:40

Wat je na borstkanker het meest bedreigt is het krijgen van uitzaaiingen op afstand. Alles wat je kunt doen om die kans te verminderen, door chemo en wellicht hormoontherapie, doe je. Meer kun je niet doen.

Er bestaat een risico op een nieuwe borstkanker of een lokaal recidief (dat de oude tumor ter plekke terugkomt). Meestal zit dat in de huid of in de oksel en klieren. Heel vaak ontdekken mensen dat zelf. Over het nut en de nadelen van het zoeken in een gezonde borst naar borstkanker, oftewel borstkankerscreening, heb ik me al vaker uitgelaten. Daarover bestaat een wereldwijde controverse. Het is een beetje een ingewikkeld verhaal. Hier schreef ik erover.

Over dat niet zoeken naar uitzaaiingen, schreef ik eerder een stuk. Heb je hier iets aan?
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com

Monalisa
Berichten: 97
Lid geworden op: zo 04 feb 2018, 21:44

Re: Eerst opereren of eerst chemo

Bericht door Monalisa » vr 29 jun 2018, 10:55

Goede en nuchtere teksten over het nut van screening en het wel of niet zoeken naar uitzaaiingen. Dit is waar ik ook vaak over heb nagedacht het afgelopen jaar. Ik liep achteraf al jaren met de tumor in mijn borst zonder het te weten. Aan de ene kant had ik het liever eerder ontdekt want dan ben je er 'vroeg bij' en had de tumor minder kans gehad om (langzaam) te groeien. Aan de andere kant was mijn behandeling dan waarschijnlijk flink zwaarder geweest omdat de medische wetenschap destijds nog net zo ver als nu was met het herkennen van de eigenschappen van tumoren.
Ik kan me de angst van Popelin zo goed indenken. Ieder mens leeft in feite met de kans dat er iets ernstigs in zijn/haar lichaam aan het ontstaan is. Maar daar denk je gewoonlijk niet dagelijks over na. Bij ons allen hier is het een keer mis gegaan en alleen al daardoor slaat de angst toe bij elke mogelijke aanleiding. Logisch. De kunst is met alle onzekerheden om te gaan en door te leven zonder van angstmoment naar angstmoment te gaan (ik hoop dat het mij gaat lukken).

Gesloten

Terug naar “Juni 2018”