na Diepflap operatie

Moderators: Team, Angela, Sanne, Superuser

CarlaH

na Diepflap operatie

Bericht door CarlaH » di 30 apr 2013, 12:17

mijn Diep flap operatie komt nu dichterbij, en nu krijg ik steeds meer vragen.
moet je na de operatie op de rug slapen? in de folder staat nl alleen dat je niet op de buik mag slapen. ik slaap altijd op mijn zij omdat ik anders rugpijn krijg.
hoelang duurt het na een Diepflap operatie voordat je het bed uit mag?
als je weer thuis bent kun je dan de trap weer oplopen?
als je te veel beweegt krijg je dan eerder en meer seroom?

Gebruikersavatar
Dees
Beheerder
Berichten: 4963
Lid geworden op: di 15 mei 2012, 08:27

Re: na Diepflap operatie

Bericht door Dees » di 30 apr 2013, 14:42

Hoi Carla, oeh, spannend he..... Je mag inderdaad zeker niet op je buik slapen en op je zij is ook niet goed mogelijk. Kun je het bovenste deel van je matras schuin zetten? Of slapen in zo'n 'voedingskussen'? Ik kan ook niet op mijn rug slapen, maar ik heb een verstelbaar bed en zo kon ik behoorlijk goed slapen.

Na de operatie moet je de eerste 1 of 2 dagen in bed blijven. Dan heb je een urine katheter, zodat je er niet uit hoeft om te plassen. De dag daarna gaat de katheter eruit en..... moet je je bed uit om te plassen. Dat is ook goed voor je, want als je te lang stil ligt, verhoog je je risico op trombose. De eerste keer is dat echt niet gemakkelijk, maar elke keer daarna gaat dat beter. Na een paar dagen kun je ook weer alleen naar het toilet lopen en..... dan kun je ook weer je haar wassen, make-up op doen en.... dan ben je er weer :smile: . Ik vond traplopen niet het grootse probleem, meer van zittend positie gaan staan en van staande positie gaan zitten.

Ik vond het met het seroom allemaal wel meevallen, maar ik kreeg wel een dikkere buik als ik teveel deed. De grootste uitdaging is inderdaad om rust te nemen als je thuis bent, niet teveel willen. Je mag ook geen zware dingen tillen.

Heb je mijn lijst met tips ooit gezien? Die zal ik straks even kopiëren.
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com

CarlaH

Re: na Diepflap operatie

Bericht door CarlaH » wo 01 mei 2013, 12:10

dank voor alle goede tips. helaas kan mijn matras niet schuin gezet worden. het voedingskussen is misschien wel een goed idee, maar hoe gebruik je zoiets?

Gebruikersavatar
Dees
Beheerder
Berichten: 4963
Lid geworden op: di 15 mei 2012, 08:27

Re: na Diepflap operatie

Bericht door Dees » wo 01 mei 2013, 12:22

Carla, je kunt in/op dat voedingskussen gaan liggen, zodat je minder recht ligt. Je matras omhoog zetten kan wel. Dan moet je iets plaatsen tussen de bedbodem en het matras. Je had daar speciale standaardjes voor maar die kon ik niet meer vinden, maar wie weet voldoet iets anders ook wel.

Toen ik geopereerd werd, heb ik een lange lijst met tips gemaakt, weliswaar voor Gent, maar goed te gebruiken voor Brasschaat.
Als je nu googled op ‘diepflap’ en ‘Hamdi’ of ‘UZ Gent’, is er een reële kans dat je op mijn blog uitkomt. Daarom zal ik hier een opsomming maken van tips/wetenswaardigheden:

De ultieme tip is het Bed& Breakfast waar Robert verbleef, Suro. Robert en ik zijn een dag eerder naar Gent gegaan en hebben daar samen geslapen. Het was echt een fantastische B&B, heel hip, heerlijke bedden met eigen douchecabine en toilet, fantastisch ontbijt (op bed of in de keuken) met geweldig brood, verse jus en gekookte eitjes, heel privé en echt heel stil (en slechts één andere gastenkamer). Behoorlijk betaalbaar. We konden daar fietsen lenen en zijn lekker samen de stad in gegaan. Dat was heerlijk, want thuis waren we toch behoorlijk gestresst tot het moment dat we echt weg gingen en zo kregen we toch nog wat rust.

De B&B ligt op hooguit 5 minuten fietsen van het UZ Gent en 10-15 minuten van het centrum. Robert heeft die fiets de hele week geleend en dat was wel heel prettig. De eigenaren van Suro, Kris en Tine, zijn echt heel erg oké. Ze hebben supergoed voor Robert gezorgd. Hij kon gemakkelijk gebruik maken van internet én werd op zondag uitgenodigd om, samen met de andere gast, een Hongaarse professor en zijn vrouw, mosselen bij hen te komen eten. Dat doen ze niet bij iedereen, hoor, maar bij gasten die langer blijven. Ze hebben een superleuke avond gehad. Verder waste Tine ook Robert’s blouse en trui (ze stelde dat zelf voor) en…. ze streek nog alles ook. Hij mocht elke dag kiezen hoe hij zijn eitje wilde en Tine bakte ook een omelet voor hem (omdat ze thuis was en in de gelegenheid om dat te doen).

En,…. als klap op de vuurpijl,….. ze zijn bij mij op bezoek geweest. Reuzegezellig en ik kreeg een Gent’s likeurtje met bloemetjes erin, RoomeR en voor elk bloemetje dat je opdrinkt, mag je een wens doen. Kris en Tine, ontzettend bedankt voor alle goede zorgen en…. jullie snappen natuurlijk al wat ik wens, een lang en gezond leven, geluk én nieuwe lingerie !!!

Verdere tips/wetenswaardigheden
Een algemene opmerking: Belgen zijn veel introverter, discreter en voorzichtiger dan wij, Nederlanders, zijn. Opmerkingen die wij er even uit flappen, kunnen op de Belg overkomen als shockerend, indiscreet en onbehoorlijk. Opmerkingen die té direct zijn, worden niet altijd gewaardeerd! Er is een veel duidelijkere gezagsverhouding (arts-verpleegkundige maar ook arts-patiënt) in het ziekenhuis dan bij ons. Tot slot, het personeel in het ziekenhuis is heel, heel aardig, geduldig en attent!!!

Thuis voordat je geopereerd wordt:
- Het loont de moeite om de polis van je zorgverzekeraar door te nemen (en meer informatie te vragen als het niet duidelijk is). Wij blijken bijvoorbeeld bij ons verzekeringspakket bij CZ recht te hebben om 75% van de logeerkosten van Robert te declareren (tot een maximum van 50 euro per dag). Ik blijk recht te hebben op liggeld (100 euro per dag). Soms moet je van te voren toestemming vragen. Soms moet je een formulier meebrengen uit het ziekenhuis. Heel prettig om van te voren te weten.
- Neem toestemmingsformulier, pasje, paspoort en je verzekeringspas van Nederland mee. het is verstandig om een European Health Insurance Card (EHIC) aan te vragen (gratis)
- Wij hebben een reisverzekering afgesloten. Je weet maar nooit waar dat goed voor kan zijn en het gaat echt maar om een paar euro.

Vóór de operatie:
- Parkeren kun je vlak op verschillende plaatsen op het UZ Gent terrein. Het kost 4 euro per dag (dat vinden wij in Nederland niet veel). Op de site van UZ Gent vind je veel informatie.
- Vraag of je een slaappil kunt krijgen (of van thuis mag slikken). Wel zo lekker als je in dat vreemde bed voor zo’n spannende operatie een beetje suffig kunt worden.
- Oordopjes en oogmasker kunnen heel prettig zijn, want op de PACU en sowieso op de kamer is het vrij rumoerig.
- Vraag gewoon of je bril mee mag naar de OK (labeltje eraan met je naam erop). Ze doen daar wel moeilijk over, maar uiteindelijk plakten ze een plastic zakje aan mijn bed, waar mijn medicijnen en mijn bril in kon. Ze zijn bang dat je je bril kwijt raakt, maar aangezien je een behoorlijke tijd op de verkoeverkamer en PACU doorbrengt, ben je behoorlijk blij als je ook gewoon wat kunt zien.
- Zorg dat je de oplader van je mobiele telefoon meeneemt, zodat je altijd bereikbaar bent. Je krijgt sowieso een vast nummer waar je op gebeld kunt worden en je betaalt extra als je met dat toestel ook wilt bellen. Mobiel was in mijn geval veel gemakkelijker (en handig dat je kunt zien hoe laat het is). Check even of je een prepaidkaart vanuit België op kunt laden.
- Wees alert op je eigen medicatie (hormoontherapie etc) want daar wordt niet heel strict naar gekeken. Tamoxifen mag je de ochtend van de operatie niet slikken, een aromataseremmer wel.
- Klisma de avond voor de operatie is wel prettig, want al wat je aan ontlasting kwijt bent, daar heb je na de operatie geen last meer van (gewoon vragen om een klisma), want zitten en een grote boodschap doen (poepen betekent iets heeeeel anders in België, he) is niet heel fijn de eerste dagen.
- Scheer jezelf thuis van top tot teen. Dat scheelt een hoop gedoe in het ziekenhuis.
- Was je haren want dat komt er de eerste dagen echt niet van.
- De avond vóór de operatie komt de dokter om af te tekenen. Maak hem/haar goed duidelijk wat voor jou echt belangrijk is (maat, flapje etc). Kijk even goed of het links en recht gelijk afgetekend is en of dat lelijke moedervlekje of litteken net wel of net niet zichtbaar zal zijn na de operatie. Smeer je die dag sowieso NIET in met bodylotion, want dan houdt de stift een stuk minder.

Direct na de operatie:
- Vraag om een spuitbusje water als je op de Verkoever of PACU ligt. Je mag niet drinken, maar je tong besproeien of je gezicht (vanwege het warmtedeken) is best lekker.
- Meld het meteen als je pijn hebt. Dat is echt niet nodig, want je krijgt direct pijnstillers als je er om vraagt.
- Je moet de eerste dag onder een warmtedeken liggen. Naar als je opvliegers hebt. Je voeten hoeven er niet onder en dat scheelt een boel. Vraag gewoon of ze dat ding wat hoger leggen.
- Probeer zo snel mogelijk met je voeten te wiebelen, je kniëen in het matras te drukken, je benen op te tillen en met je handen te wiebelen. Dit bevordert de bloeddoorstroming en verkleint je risico op trombose.
- Probeer zo snel mogelijk diep in te ademen, zo diep mogelijk en probeer totaan je navel door te ademen (dus ook je middenrif te vullen). Hierdoor vullen je gehele longen zich met lucht en verklein je het risico op een longontsteking.

Na de operatie, terug op de kamer:
- Het is leuk om te weten dat je in UZ Gent razendsnel, draadloos internet hebt. Je moet daarvoor een code vragen bij de hoofdverpleegkundige. Wij konden zelfs skypen met thuis en dat was heerlijk, want zo was mijn meisje toch even dicht bij me, kon ze haar tekeningen laten zien en ik kon haar mijn pleister laten zien (wat de reactie Woooooooooh opleverde). Ik heb ook nog geskyped met mijn vriendinnetje Mandy, die de dinsdag na mij in Den Haag een diepflap kreeg. Koptelefoon voor de laptop kan handig zijn als je Uitzending gemist etc wilt kijken zonder je buren lastig te vallen.
- Zorg dat je op een glad laken ligt en dat je niet de hele tijd op dezelfde plek ligt. Je hebt sneller doorligplekken dan je denkt. Als je bemerkt dat je toch plekjes hebt, laat ze er direct naar kijken.
- Naaste familie (partner) hoeft zich niet strict aan de bezoektijden te houden, zolang je de buurvrouw maar niet stoort.
- Voor bezoek is het wel slim om de bezoektijd streng af te bakenen. Je bent vermoeider dan je denkt en betaalt ‘s avonds de rekening daarvoor. Het voelt heel dubbel, want mensen komen helemaal uit Nederland en dat is een aardig eindje rijden en vaak gezellig, maar je moet echt goed op jezelf passen zo kort na zo’n ingrijpende ingreep.
- Assertief zijn loont sowieso altijd de moeite (als je dat een beetje aardig doet). Wanneer komt de dokter? Kunnen de drains eruit? Wil je me helpen met uit/in bed stappen? Mag ik een slaappil (want na 6 nachten wil je wel eens een paar uur achter elkaar slapen)? Mag ik douchen? Mag ik nog een extra yoghurtje voor ontbijt?
- Ik vond zelf het eten in het UZ niet echt super (eufemistisch, ik kon het werkelijk niet meer zien en ik ben niet heel kieskeurig). Godzijdank nam Robert vers brood (croissantjes) voor me mee en de laatste dag heeft hij lasagne met salade voor me gehaald (gewoon in het ziekenhuis op de begane grond in de cafetaria). Konden we gewoon in de magnetron van de afdeling opwarmen. Hij nam ook vers fruit voor me mee. Daar snakte ik echt naar. In de buurt zitten overigens ook verschillende supermarkten.
- Waterkokertje mee is handig als je zelf even thee, koffie, cappucino wilt zetten. - - - Neem ook even een lekkere grote mok (of twee) mee en de thee en koffie.
- Er is een koelkastje op de kamer. Heerlijk als je daar wat drankjes in kunt zetten. Je kunt er alleen niet zelf bij om het eruit te halen (maar er is altijd wel iemand die je helpen wil).
- Er zijn op de afdeling flessen water (bubbelwater en ‘plat’ water aanwezig). Kun je altijd om vragen.
- Nachthemden: Ik draag het liefst dunne jurkjes met spaghettibandjes. Ik dacht dat ik die niet aankon omdat ik dacht dat mijn nachthemd van voren openknoopbaar moest zijn, maar dat bleek niet nodig te zijn. De eerste dagen dat ik moest blijven liggen, droeg ik niks. Daarna die jurkjes en dat was prima.
- Ik krijg zelf altijd droge voetzolen en droge lippen van ziekenhuizen. Neem wat te smeren mee.

Voor als je naar huis gaat:
- Neem een loszittende sportBH mee.
- Neem losse kleren mee voor als je naar huis gaat.
- In de auto op de terugreis heb ik in een voedingskussen gelegen. Stoel schuin.
- Eén kant onder mijn hoofd, andere kant over mijn buik met de riem erover. Was geweldig.

Voor thuis:
- Gelukkig hebben wij een electrisch verstelbaar bed, want je moet 6 weken op je rug slapen en mij lukt dat echt niet zonder het rugdeel schuin te zetten en het voeteneinde hoog. Ook met uitstappen is het heel handig, omdat ik het rugdeel recht zet, het voeteneinde plat en dan kan ik behoorlijk goed uit bed komen. Als ik niet zo’n bed had gehad, had ik absoluut zeker zo’n bed gehuurd via de Thuiszorgorganisatie.
- Ik heb thuis de ReBelt-Panty gedragen. Deze slip is heel stevig en verstelbaar en geeft extra druk op de littekens. Ik heb begrepen dat de mensen die in Brussel zijn geopereerd door professor Hamdi een buikband mee naar huis krijgen. Littekens schijnen mooier te genezen als er zo min mogelijk aan getrokken wordt, dus druk erop is goed. Het houdt het vocht weg en zorgt voor minder spanning op de littekens. De ReBelt draag ik in principe ook ‘s nachts en anders moet ik hem ‘s morgens echt aantrekken, want dan houdt ie vocht rondom mijn litteken weg. Ik had hem gisteren gewassen en trok hem pas aan het einde van de dag aan. Nou, toen kreeg ik hem bijna niet aan. Bovendien had ik druk lopen doen en had dus een hele dikke buik vol vocht. Ik heb een truc hoe je na toiletbezoek de sluiting in het kruis weer dicht krijgt, maar mail me maar als je daar iets over wilt horen.

- Ik heb Esther haar buikband mogen lenen en die draag ik nu, als ik een stukje moet lopen. Hamdi’s advies is: Buikband hoeft niet, dit mag maar het moet na: lymf klier transfer, spierhechting of hoog risiko patienten (zoals obesitas ..) 3-4 weken vanaf de ingreep.
- Zorg dat je ook losse slips in huis hebt (van die maxislips, die je voor nog geen 2 euro bij de Zeeman, Wibra of Action koopt). Soms is het lekker om even iets los aan te hebben (bijvoorbeeld als je je net helemaal ingesmeerd hebt met Calendula zalf).
- Ik heb verder een compressieBH van Anita gedragen. Die zit niet heel strak bij de cup (want je mag de bloedtoevoer natuurlijk niet afknijpen), is verstelbaar bij de schouders en heeft een lange elastische band onder de borsten. Nu moet ik zeggen dat ik daar wel pijn heb, niet zozeer door de BH, maar doordat mijn rib beschadigd is geraakt door de bestralingen. De druk erop is niet fijn. De eerste dagen had ik daarom aan het onderste haakje een BH-verlengstuk gedaan, zodat het daar wat losser zat. Nu kan ik de rits dicht doen. Ik draag nu overigens ook andere BHs. Het is toch een beetje trial en error wat lekker zit. Een push-up BH is wel prettig als je er leuk uit wilt zien en je wilt het verschil tussen links en rechts een beetje camoufleren. Hamdi’s advies is: BH moet voor 4 weken vanaf de 4 of 5 dag postoperatief. Als lymf klier transfer, dan mag een zachte, losse BH maar pas vanaf 2-3 weken na de ingreep.
- En soms draag ik even een los BH-hempje, ook na het insmeren. Vanuit het ziekenhuis was er niet echt een advies of strak (natuurlijk niet té) of los beter is voor de genezing.
- Ik kan niks van de grond oprapen. Zo’n grijphulp (te vinden in allerlei seniorenwebwinkels) lijkt me ideaal. Ik heb hem nog niet, maar overweeg wel er één te bestellen. Kosten van de simpele uitvoering vallen behoorlijk mee.
- Douchen is behoorlijk inspannend. Het is fijn om een stoeltje of kruk onder de douche te kunnen zetten.
- Rustig aan doen is echt belangrijk. Als je veel doet, krijg je extra vocht rondom de littekens en dat zet spanning op de littekens. Dat is vervelend, maar bovendien krijg je er een lelijk litteken van. Dus installeer je op de bank en probeer echt rust te houden.
- Littekens mag je insmeren zodra ze dicht zijn en dat is verstandig om de littekens soepel te houden. Hydrateren, hydrateren, hydrateren. Bescherm ze ook tegen zonlicht, dus factor 50 als je onder de zonnebank gaat.*1 Ik smeer zelf met Calendula (zowel de emulsie als de zalf) en Bepanthen.
- Mijn fysiotherapeute Ilse is afgelopen week al bij me geweest, om mijn pijnlijke plekken voorzichtig te masseren en om mijn schouder in beweging te houden. Heel fijn, want ik ben bang dat ik anders over een paar weken weer helemaal opnieuw moet beginnen met oprekken. Ilse gaat ook de littekens tapen. Daar heb ik eerder goede ervaringen mee gehad.
- Loop zo snel als je kunt zo recht mogelijk! Het is lastig, maar anders ga je behoorlijke last van je rug krijgen.*1
- Mocht je binnen 3 maanden na opname in België naar een Nederlands ziekenhuis moeten, voor een afspraak of opname, bel dan van te voren om te vragen naar het MRSA protocol. Dikke kans dat je eerst kweken moet laten maken om uit te sluiten dat je draagster bent. Dat moet je doen ruim voordat je je afspraak in het Nederlandse ziekenhuis hebt. Voor de zekerheid even bellen met je huisarts voordat je opgenomen wordt.

Meer info.
Vlaams voor beginners:
Je gezicht afkuisen= je gezicht ermee schoonmaken
Poep= achterwerk
Klets op de poep= een pak voor de broek (billenkoek)
Confituur= jam
Hesp= ham
Witte kip (geloof ik)= kipfilet
Bekomen= krijgen
Fier= trots
Frigo= koelkast
Infirmiere= verpleegster
Onthaal= receptie
Nood hebben aan= behoefte hebben aan
Mutualiteit= zorgverzekering
Menage= huishouden
Lavabo= wasbak
Redon (bij een drain)= drainfles*1

Mochten lezers, die ervaring hebben met de diepflap (in Gent of Brussel) nog tips hebben, mail me vooral, want dan update ik deze lijst. Mandy is afgelopen woensdag geopereerd in Den Haag en zal vast nog wel tips hebben. Of Dianne. Of Jetty (3 januari ’10 geopereerd). Of Esther (17 november ’09 geopereerd).

——————————————————–

*1 Met dank aan Petra

Nog handig om te lezen, alle informatie die verstrekt wordt vanuit Plastische Heelkunde van het UZ Gent over Voorbereidingen, De ziekenhuisopname, Eenmaal thuis en Na ontslag uit het ziekenhuis.

Bron: Blog Dees

Misschien kun je dit topic ook nog even lezen.

Take care !
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com

Gebruikersavatar
Dees
Beheerder
Berichten: 4963
Lid geworden op: di 15 mei 2012, 08:27

Re: na Diepflap operatie

Bericht door Dees » di 11 nov 2014, 23:21

Dees schreef:Carla, je kunt in/op dat voedingskussen gaan liggen, zodat je minder recht ligt. Je matras omhoog zetten kan wel. Dan moet je iets plaatsen tussen de bedbodem en het matras. Je had daar speciale standaardjes voor maar die kon ik niet meer vinden, maar wie weet voldoet iets anders ook wel.

Toen ik in 2010 geopereerd werd, heb ik een lange lijst met tips gemaakt, weliswaar voor Gent, maar goed te gebruiken voor Brasschaat.
Als je nu googled op ‘diepflap’ en ‘Hamdi’ of ‘UZ Gent’, is er een reële kans dat je op mijn blog uitkomt. Daarom zal ik hier een opsomming maken van tips/wetenswaardigheden:

De ultieme tip is het Bed& Breakfast waar Robert verbleef, Suro. Robert en ik zijn een dag eerder naar Gent gegaan en hebben daar samen geslapen. Het was echt een fantastische B&B, heel hip, heerlijke bedden met eigen douchecabine en toilet, fantastisch ontbijt (op bed of in de keuken) met geweldig brood, verse jus en gekookte eitjes, heel privé en echt heel stil (en slechts één andere gastenkamer). Behoorlijk betaalbaar. We konden daar fietsen lenen en zijn lekker samen de stad in gegaan. Dat was heerlijk, want thuis waren we toch behoorlijk gestresst tot het moment dat we echt weg gingen en zo kregen we toch nog wat rust.

De B&B ligt op hooguit 5 minuten fietsen van het UZ Gent en 10-15 minuten van het centrum. Robert heeft die fiets de hele week geleend en dat was wel heel prettig. De eigenaren van Suro, Kris en Tine, zijn echt heel erg oké. Ze hebben supergoed voor Robert gezorgd. Hij kon gemakkelijk gebruik maken van internet én werd op zondag uitgenodigd om, samen met de andere gast, een Hongaarse professor en zijn vrouw, mosselen bij hen te komen eten. Dat doen ze niet bij iedereen, hoor, maar bij gasten die langer blijven. Ze hebben een superleuke avond gehad. Verder waste Tine ook Robert’s blouse en trui (ze stelde dat zelf voor) en…. ze streek nog alles ook. Hij mocht elke dag kiezen hoe hij zijn eitje wilde en Tine bakte ook een omelet voor hem (omdat ze thuis was en in de gelegenheid om dat te doen).

En,…. als klap op de vuurpijl,….. ze zijn bij mij op bezoek geweest. Reuzegezellig en ik kreeg een Gent’s likeurtje met bloemetjes erin, RoomeR en voor elk bloemetje dat je opdrinkt, mag je een wens doen. Kris en Tine, ontzettend bedankt voor alle goede zorgen en…. jullie snappen natuurlijk al wat ik wens, een lang en gezond leven, geluk én nieuwe lingerie !!!

Verdere tips/wetenswaardigheden
Een algemene opmerking: Belgen zijn veel introverter, discreter en voorzichtiger dan wij, Nederlanders, zijn. Opmerkingen die wij er even uit flappen, kunnen op de Belg overkomen als shockerend, indiscreet en onbehoorlijk. Opmerkingen die té direct zijn, worden niet altijd gewaardeerd! Er is een veel duidelijkere gezagsverhouding (arts-verpleegkundige maar ook arts-patiënt) in het ziekenhuis dan bij ons. Tot slot, het personeel in het ziekenhuis is heel, heel aardig, geduldig en attent!!!

Thuis voordat je geopereerd wordt:
- Het loont de moeite om de polis van je zorgverzekeraar door te nemen (en meer informatie te vragen als het niet duidelijk is). Wij blijken bijvoorbeeld bij ons verzekeringspakket bij CZ recht te hebben om 75% van de logeerkosten van Robert te declareren (tot een maximum van 50 euro per dag). Ik blijk recht te hebben op liggeld (100 euro per dag). Soms moet je van te voren toestemming vragen. Soms moet je een formulier meebrengen uit het ziekenhuis. Heel prettig om van te voren te weten.
- Neem toestemmingsformulier, pasje, paspoort en je verzekeringspas van Nederland mee. het is verstandig om een European Health Insurance Card (EHIC) aan te vragen (gratis)
- Wij hebben een reisverzekering afgesloten. Je weet maar nooit waar dat goed voor kan zijn en het gaat echt maar om een paar euro.

Vóór de operatie:
- Parkeren kun je vlak op verschillende plaatsen op het UZ Gent terrein. Het kost 4 euro per dag (dat vinden wij in Nederland niet veel). Op de site van UZ Gent vind je veel informatie.
- Vraag of je een slaappil kunt krijgen (of van thuis mag slikken). Wel zo lekker als je in dat vreemde bed voor zo’n spannende operatie een beetje suffig kunt worden.
- Oordopjes en oogmasker kunnen heel prettig zijn, want op de PACU en sowieso op de kamer is het vrij rumoerig.
- Vraag gewoon of je bril mee mag naar de OK (labeltje eraan met je naam erop). Ze doen daar wel moeilijk over, maar uiteindelijk plakten ze een plastic zakje aan mijn bed, waar mijn medicijnen en mijn bril in kon. Ze zijn bang dat je je bril kwijt raakt, maar aangezien je een behoorlijke tijd op de verkoeverkamer en PACU doorbrengt, ben je behoorlijk blij als je ook gewoon wat kunt zien.
- Zorg dat je de oplader van je mobiele telefoon meeneemt, zodat je altijd bereikbaar bent. Je krijgt sowieso een vast nummer waar je op gebeld kunt worden en je betaalt extra als je met dat toestel ook wilt bellen. Mobiel was in mijn geval veel gemakkelijker (en handig dat je kunt zien hoe laat het is). Check even of je een prepaidkaart vanuit België op kunt laden.
- Wees alert op je eigen medicatie (hormoontherapie etc) want daar wordt niet heel strict naar gekeken. Tamoxifen mag je de ochtend van de operatie niet slikken, een aromataseremmer wel.
- Klisma de avond voor de operatie is wel prettig, want al wat je aan ontlasting kwijt bent, daar heb je na de operatie geen last meer van (gewoon vragen om een klisma), want zitten en een grote boodschap doen (poepen betekent iets heeeeel anders in België, he) is niet heel fijn de eerste dagen.
- Scheer jezelf thuis van top tot teen. Dat scheelt een hoop gedoe in het ziekenhuis.
- Was je haren want dat komt er de eerste dagen echt niet van.
- De avond vóór de operatie komt de dokter om af te tekenen. Maak hem/haar goed duidelijk wat voor jou echt belangrijk is (maat, flapje etc). Kijk even goed of het links en recht gelijk afgetekend is en of dat lelijke moedervlekje of litteken net wel of net niet zichtbaar zal zijn na de operatie. Smeer je die dag sowieso NIET in met bodylotion, want dan houdt de stift een stuk minder.

Direct na de operatie:
- Vraag om een spuitbusje water als je op de Verkoever of PACU ligt. Je mag niet drinken, maar je tong besproeien of je gezicht (vanwege het warmtedeken) is best lekker.
- Meld het meteen als je pijn hebt. Dat is echt niet nodig, want je krijgt direct pijnstillers als je er om vraagt.
- Je moet de eerste dag onder een warmtedeken liggen. Naar als je opvliegers hebt. Je voeten hoeven er niet onder en dat scheelt een boel. Vraag gewoon of ze dat ding wat hoger leggen.
- Probeer zo snel mogelijk met je voeten te wiebelen, je kniëen in het matras te drukken, je benen op te tillen en met je handen te wiebelen. Dit bevordert de bloeddoorstroming en verkleint je risico op trombose.
- Probeer zo snel mogelijk diep in te ademen, zo diep mogelijk en probeer totaan je navel door te ademen (dus ook je middenrif te vullen). Hierdoor vullen je gehele longen zich met lucht en verklein je het risico op een longontsteking.

Na de operatie, terug op de kamer:
- Het is leuk om te weten dat je in UZ Gent razendsnel, draadloos internet hebt. Je moet daarvoor een code vragen bij de hoofdverpleegkundige. Wij konden zelfs skypen met thuis en dat was heerlijk, want zo was mijn meisje toch even dicht bij me, kon ze haar tekeningen laten zien en ik kon haar mijn pleister laten zien (wat de reactie Woooooooooh opleverde). Ik heb ook nog geskyped met mijn vriendinnetje Mandy, die de dinsdag na mij in Den Haag een diepflap kreeg. Koptelefoon voor de laptop kan handig zijn als je Uitzending gemist etc wilt kijken zonder je buren lastig te vallen.
- Zorg dat je op een glad laken ligt en dat je niet de hele tijd op dezelfde plek ligt. Je hebt sneller doorligplekken dan je denkt. Als je bemerkt dat je toch plekjes hebt, laat ze er direct naar kijken.
- Naaste familie (partner) hoeft zich niet strict aan de bezoektijden te houden, zolang je de buurvrouw maar niet stoort.
- Voor bezoek is het wel slim om de bezoektijd streng af te bakenen. Je bent vermoeider dan je denkt en betaalt ‘s avonds de rekening daarvoor. Het voelt heel dubbel, want mensen komen helemaal uit Nederland en dat is een aardig eindje rijden en vaak gezellig, maar je moet echt goed op jezelf passen zo kort na zo’n ingrijpende ingreep.
- Assertief zijn loont sowieso altijd de moeite (als je dat een beetje aardig doet). Wanneer komt de dokter? Kunnen de drains eruit? Wil je me helpen met uit/in bed stappen? Mag ik een slaappil (want na 6 nachten wil je wel eens een paar uur achter elkaar slapen)? Mag ik douchen? Mag ik nog een extra yoghurtje voor ontbijt?
- Ik vond zelf het eten in het UZ niet echt super (eufemistisch, ik kon het werkelijk niet meer zien en ik ben niet heel kieskeurig). Godzijdank nam Robert vers brood (croissantjes) voor me mee en de laatste dag heeft hij lasagne met salade voor me gehaald (gewoon in het ziekenhuis op de begane grond in de cafetaria). Konden we gewoon in de magnetron van de afdeling opwarmen. Hij nam ook vers fruit voor me mee. Daar snakte ik echt naar. In de buurt zitten overigens ook verschillende supermarkten.
- Waterkokertje mee is handig als je zelf even thee, koffie, cappucino wilt zetten. - - - Neem ook even een lekkere grote mok (of twee) mee en de thee en koffie.
- Er is een koelkastje op de kamer. Heerlijk als je daar wat drankjes in kunt zetten. Je kunt er alleen niet zelf bij om het eruit te halen (maar er is altijd wel iemand die je helpen wil).
- Er zijn op de afdeling flessen water (bubbelwater en ‘plat’ water aanwezig). Kun je altijd om vragen.
- Nachthemden: Ik draag het liefst dunne jurkjes met spaghettibandjes. Ik dacht dat ik die niet aankon omdat ik dacht dat mijn nachthemd van voren openknoopbaar moest zijn, maar dat bleek niet nodig te zijn. De eerste dagen dat ik moest blijven liggen, droeg ik niks. Daarna die jurkjes en dat was prima.
- Ik krijg zelf altijd droge voetzolen en droge lippen van ziekenhuizen. Neem wat te smeren mee.

Voor als je naar huis gaat:
- Neem een loszittende sportBH mee.
- Neem losse kleren mee voor als je naar huis gaat.
- In de auto op de terugreis heb ik in een voedingskussen gelegen. Stoel schuin.
- Eén kant onder mijn hoofd, andere kant over mijn buik met de riem erover. Was geweldig.

Voor thuis:
- Gelukkig hebben wij een electrisch verstelbaar bed, want je moet 6 weken op je rug slapen en mij lukt dat echt niet zonder het rugdeel schuin te zetten en het voeteneinde hoog. Ook met uitstappen is het heel handig, omdat ik het rugdeel recht zet, het voeteneinde plat en dan kan ik behoorlijk goed uit bed komen. Als ik niet zo’n bed had gehad, had ik absoluut zeker zo’n bed gehuurd via de Thuiszorgorganisatie.
- Ik heb thuis de ReBelt-Panty gedragen. Deze slip is heel stevig en verstelbaar en geeft extra druk op de littekens. Ik heb begrepen dat de mensen die in Brussel zijn geopereerd door professor Hamdi een buikband mee naar huis krijgen. Littekens schijnen mooier te genezen als er zo min mogelijk aan getrokken wordt, dus druk erop is goed. Het houdt het vocht weg en zorgt voor minder spanning op de littekens. De ReBelt draag ik in principe ook ‘s nachts en anders moet ik hem ‘s morgens echt aantrekken, want dan houdt ie vocht rondom mijn litteken weg. Ik had hem gisteren gewassen en trok hem pas aan het einde van de dag aan. Nou, toen kreeg ik hem bijna niet aan. Bovendien had ik druk lopen doen en had dus een hele dikke buik vol vocht. Ik heb een truc hoe je na toiletbezoek de sluiting in het kruis weer dicht krijgt, maar mail me maar als je daar iets over wilt horen.

- Ik heb Esther haar buikband mogen lenen en die draag ik nu, als ik een stukje moet lopen. Hamdi’s advies is: Buikband hoeft niet, dit mag maar het moet na: lymf klier transfer, spierhechting of hoog risiko patienten (zoals obesitas ..) 3-4 weken vanaf de ingreep.
- Zorg dat je ook losse slips in huis hebt (van die maxislips, die je voor nog geen 2 euro bij de Zeeman, Wibra of Action koopt). Soms is het lekker om even iets los aan te hebben (bijvoorbeeld als je je net helemaal ingesmeerd hebt met Calendula zalf).
- Ik heb verder een compressieBH van Anita gedragen. Die zit niet heel strak bij de cup (want je mag de bloedtoevoer natuurlijk niet afknijpen), is verstelbaar bij de schouders en heeft een lange elastische band onder de borsten. Nu moet ik zeggen dat ik daar wel pijn heb, niet zozeer door de BH, maar doordat mijn rib beschadigd is geraakt door de bestralingen. De druk erop is niet fijn. De eerste dagen had ik daarom aan het onderste haakje een BH-verlengstuk gedaan, zodat het daar wat losser zat. Nu kan ik de rits dicht doen. Ik draag nu overigens ook andere BHs. Het is toch een beetje trial en error wat lekker zit. Een push-up BH is wel prettig als je er leuk uit wilt zien en je wilt het verschil tussen links en rechts een beetje camoufleren. Hamdi’s advies is: BH moet voor 4 weken vanaf de 4 of 5 dag postoperatief. Als lymf klier transfer, dan mag een zachte, losse BH maar pas vanaf 2-3 weken na de ingreep.
- En soms draag ik even een los BH-hempje, ook na het insmeren. Vanuit het ziekenhuis was er niet echt een advies of strak (natuurlijk niet té) of los beter is voor de genezing.
- Ik kan niks van de grond oprapen. Zo’n grijphulp (te vinden in allerlei seniorenwebwinkels) lijkt me ideaal. Ik heb hem nog niet, maar overweeg wel er één te bestellen. Kosten van de simpele uitvoering vallen behoorlijk mee.
- Douchen is behoorlijk inspannend. Het is fijn om een stoeltje of kruk onder de douche te kunnen zetten.
- Rustig aan doen is echt belangrijk. Als je veel doet, krijg je extra vocht rondom de littekens en dat zet spanning op de littekens. Dat is vervelend, maar bovendien krijg je er een lelijk litteken van. Dus installeer je op de bank en probeer echt rust te houden.
- Littekens mag je insmeren zodra ze dicht zijn en dat is verstandig om de littekens soepel te houden. Hydrateren, hydrateren, hydrateren. Bescherm ze ook tegen zonlicht, dus factor 50 als je onder de zonnebank gaat.*1 Ik smeer zelf met Calendula (zowel de emulsie als de zalf) en Bepanthen.
- Mijn fysiotherapeute Ilse is afgelopen week al bij me geweest, om mijn pijnlijke plekken voorzichtig te masseren en om mijn schouder in beweging te houden. Heel fijn, want ik ben bang dat ik anders over een paar weken weer helemaal opnieuw moet beginnen met oprekken. Ilse gaat ook de littekens tapen. Daar heb ik eerder goede ervaringen mee gehad.
- Loop zo snel als je kunt zo recht mogelijk! Het is lastig, maar anders ga je behoorlijke last van je rug krijgen.*1
- Mocht je binnen 3 maanden na opname in België naar een Nederlands ziekenhuis moeten, voor een afspraak of opname, bel dan van te voren om te vragen naar het MRSA protocol. Dikke kans dat je eerst kweken moet laten maken om uit te sluiten dat je draagster bent. Dat moet je doen ruim voordat je je afspraak in het Nederlandse ziekenhuis hebt. Voor de zekerheid even bellen met je huisarts voordat je opgenomen wordt.

Meer info.
Vlaams voor beginners:
Je gezicht afkuisen= je gezicht ermee schoonmaken
Poep= achterwerk
Klets op de poep= een pak voor de broek (billenkoek)
Confituur= jam
Hesp= ham
Witte kip (geloof ik)= kipfilet
Bekomen= krijgen
Fier= trots
Frigo= koelkast
Infirmiere= verpleegster
Onthaal= receptie
Nood hebben aan= behoefte hebben aan
Mutualiteit= zorgverzekering
Menage= huishouden
Lavabo= wasbak
Redon (bij een drain)= drainfles*1

Mochten lezers, die ervaring hebben met de diepflap (in Gent of Brussel) nog tips hebben, mail me vooral, want dan update ik deze lijst. Mandy is afgelopen woensdag geopereerd in Den Haag en zal vast nog wel tips hebben. Of Dianne. Of Jetty (3 januari ’10 geopereerd). Of Esther (17 november ’09 geopereerd).

——————————————————–

*1 Met dank aan Petra

Nog handig om te lezen, alle informatie die verstrekt wordt vanuit Plastische Heelkunde van het UZ Gent over Voorbereidingen, De ziekenhuisopname, Eenmaal thuis en Na ontslag uit het ziekenhuis.

Bron: Blog Dees

Misschien kun je dit topic ook nog even lezen.

Take care !
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com

Gesloten

Terug naar “April 2013”