BRCA1 en prostaatkanker

Moderators: Team, Angela, Sanne, Superuser

AnneS

BRCA1 en prostaatkanker

Bericht door AnneS » za 21 sep 2013, 20:57

Hallo allemaal,
Volgens mijn oncoloog hebben mannen met het BRCA1 gen meer kans op prostaat kanker, weet iemand of dat zo is?
De klinisch genetica heeft hier niks over gezegd. zij zei dat het in principe geen nut heeft voor mannen om zich te laten testen, als ze geen kinderen hebben. Ze kunnen alleen drager zijn, maar de kans op borstkanker is klein. [maar hoe zit dat met prostaat kanker?]

klinisch geneticus

Re: BRCA1 en prostaatkanker

Bericht door klinisch geneticus » zo 22 sep 2013, 14:42

Beste AnneS,

De kans dat een man gedurende het leven prostaatkanker krijgt is ongeveer 10%. Bij ongeveer 3/4 van de mannen met prostaatkanker gedraagt de prostaatkanker zich niet agressief, waardoor het ook niet nodig is om agressief in te grijpen; oftewel meer mannen overlijden met prostaatkanker dan aan prostaatkanker.
Bij mannen die drager zijn van een mutatie in het BRCA2-gen is inmiddels duidelijk dat het risico op prostaatkanker iets hoger ligt, namelijk rond de 17%. Voor mannen die drager zijn van een BRCA1-gen mutatie is het nog niet geheel duidelijk. Momenteel loopt er een (inter)nationale studie naar het risico op prostaatkanker bij mannen (45-70jr) met een BRCA1- of BRCA2-gen mutatie vergeleken met mannen zonder BRCA-gen mutatie uit dezelfde families. Deze studie (naam: IMPACT studie) loopt 15 jaar; in de eerste 5 jaar worden de mannen iedere 2 jaar gecontroleerd door middel van PSA bepaling in het bloed en lichamelijk onderzoek van de prostaat. Indien er vanuit deze controle reden is om verder onderzoek te doen, gebeurt dat uiteraard. Daarnaast wordt ook in een gedeelte van deze mannen een stofje in de urine(anders dan PSA) nagekeken. Na deze 5 jaar worden de mannen niet meer standaard gecontroleerd, maar worden wel 10 jaar lang medische gegevens verzameld.
Met dit onderzoek hopen we dus in ieder geval antwoord te krijgen op de volgende vragen:
*hoe hoog is het risico op prostaatkanker bij mannen met een BRCA1- en/of BRCA2-gen mutatie?
*hebben BRCA1- en/of BRCA2-gen mutatie dragers vaker een agressieve vorm van prostaatkanker?
*op welke leeftijd komt prostaatkanker bij BRCA1- en BRCA2-gen mutatie dragers voor?
*is tweejaarlijkse controle op PSA gecombineerd met lichamelijk onderzoek van de prostaat een goede manier om prostaatkanker bij BRCA1- en/of BRCA2-gen mutatiedragers op te sporen?
*is bepaling van het stofje in de urine een gerichter onderzoek met minder overdiagnostiek (PSA waardes zijn relatief vaak verhoogd zonder dat er sprake is van prostaatkanker)?

Dus om antwoord te geven op jouw vraag: mogelijk hebben mannen met een BRCA1-gen mutatie een iets verhoogd risico op prostaatkanker, maar dat is nog helemaal niet zeker. Door de eerdergenoemde studie hopen we hier meer duidelijkheid over te krijgen, zodat we ook goede adviezen kunnen geven aan mannen met een BRCA-gen mutatie. Tot die tijd hoeft er in principe geen actie te ondernomen te worden tenzij er klachten zijn die kunnen wijzen op prostaat problemen: zoals bv. minder krachtige urinestraal bij het plassen en nadruppelen.
Als je nog verdere vragen hebt, hoor ik het graag.

Gesloten

Terug naar “September 2013”