Erfelijk risico goed te verzekeren

Moderators: Angela, Sanne, Team, Superuser

Gebruikersavatar
Team
Berichten: 302
Lid geworden op: zo 06 mei 2012, 10:31

Erfelijk risico goed te verzekeren

Bericht door Team » za 01 dec 2012, 18:13

Sanne schreef:BELANGRIJKE INFORMATIE VOOR GENDRAAGSTERS OF HUN FAMILIE!

In Medisch Contact van deze week staat het artikel: Erfelijk risico goed te verzekeren

Hierin wordt onder meer geschreven:
"Voor veel personen die zijn belast met een erfelijk risico is het mogelijk om een normale arbeidsongeschiktheids- of levensverzekering af te sluiten met een normale dekking, een normale looptijd en onder normale voorwaarden. De Wet op de medische keuringen legt levensverzekeraars een wettelijke vragengrens op, die in het Moratorium Erfelijkheidsonderzoek en het Protocol Verzekeringskeuringen nader is uitgewerkt."
en
"De wettelijke vragengrens ligt per 1 juli 2012 op 250.000 euro. De meeste verzekeraars hanteren echter vrijwillig een hogere vragengrens, tussen de 300.000 en de 500.000 euro. Zolang het verzekerde bedrag in de aanvraag van de asymptomatische patiënt onder de vragengrens blijft, hoeft de verzekeraar dus niets te weten te komen over een eventueel erfelijk risico. Mocht de verzekeraar onverhoopt toch over voorspellende genetische informatie beschikken, dan mag die informatie onder de vragengrens niet worden gebruikt bij de premievaststelling."
Tien lessen voor de praktijk

1. Veel personen met een erfelijk risico kunnen gewoon een levensverzekering afsluiten met een normale dekking, voor een normale looptijd, en onder normale voorwaarden.

2. Het is belangrijk afwijzing door een verzekeraar te voorkomen. Een afwijzing moet altijd worden gemeld en verlaagt de kans om door een andere verzekeraar te worden geaccepteerd. De patiënt zou daarom levenslang last kunnen ondervinden als gevolg van een afwijzing.

3. Wijs de patiënt op het ‘recht op eerste kennisneming’, het recht om het medisch advies aan de verzekeraar, opgesteld door de geneeskundig adviseur, als eerste in te zien. De patiënt zal daartoe vooraf en schriftelijk moeten verzoeken bij de medische dienst van de verzekeraar. De patiënt heeft ‘blokkeringsrecht’ en mag de geneeskundig adviseur verbieden het advies aan de verzekeraar door te sturen. Zo kan afwijzing worden voorkomen. De patiënt kan de aanvraag dan intrekken en met een schone lei een nieuwe aanvraag indienen bij een andere verzekeraar.

4. Voor verzekerde bedragen onder de wettelijke vragengrens (250.000 euro) mogen verzekeraars geen vragen stellen over erfelijke ziekten of erfelijkheidsonderzoek bij de patiënt. Daadwerkelijk gehanteerde vragengrenzen liggen vaak hoger (rond de 300.000-500.000 euro per persoon) en zijn terug te vinden op de websites van verzekeraars.

5. Ook als een verzekeraar onverhoopt toch genetische informatie over de patiënt in handen krijgt, mag die informatie – onder de vragengrens – niet worden gebruikt bij de premievaststelling. Klachten kunnen worden gemeld aan de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekering (SKGZ).

6. Ziekteverschijnselen moeten altijd worden gemeld, ook onder de vragengrens. Ook preventieve operaties moeten worden gemeld. Aan preventieve operaties zijn veelal géén gevolgen verbonden voor de acceptatie. Preventieve operaties hebben immers meestal juist een positief (normaliserend) effect op het overlijdens-risico.

7. Preventieve maatregelen (bijv. mammografie, coloscopie) hoeven niet te worden gemeld.

8. In de nieuwe landelijke gezondheidsverklaring worden géén vragen meer gesteld over de ziektevoorgeschiedenis van familieleden. Als een verzekeraar dat toch doet, hoeft de patiënt (of aanvrager) geen antwoord te geven.

9. Een verzekeraar mag een verzekeringsaanvrager nooit vragen mee te werken aan genetisch onderzoek.

10. Een arts mag weigeren informatie over zijn overleden patiënt aan een verzekeraar te verstrekken in het kader van onderzoek naar verzekeringsfraude, zelfs wanneer de patiënt daartoe zelf een machtiging heeft gegeven. Wel is er in Nederland een onafhankelijke toetsingscommissie die bij duidelijke aanwijzingen voor verzwijging informatie mag inwinnen bij de behandelaars en vervolgens de verzekeraar een bindend advies zal geven. Het gaat uitsluitend om informatie die ten tijde van de verzekeringsaanvraag relevant zou zijn geweest voor de risicobepaling door de verzekeraar. Artsen zijn niet verplicht aan een fraudeonderzoek mee te werken.

Gebruikersavatar
Team
Berichten: 302
Lid geworden op: zo 06 mei 2012, 10:31

Re: Erfelijk risico goed te verzekeren

Bericht door Team » za 01 dec 2012, 19:54

Via mail:
Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is een stuk lastiger. Of dat een probleem is voor iemand is met name afhankelijk van het beroep. Dit probleem wordt helaas niet aangestipt in het artikel. Ik denk dat de voorlichting bij de klinische genetica reëel is, maar dat deze kennis bij verwijzers (met name ook huisartsen) maar ook bij hypotheekvoorlichters ontbreekt.
Onderstaand verhaal gaat even over mensen die GEEN kanker of andere ernstige ziekte hebben gehad. Voor de previvors:
Bij arbeidsongeschiktheidsverzekeringen werkt het net zoals bij levensverzekeringen. Er bestaat een wettelijke vragengrens. Onder die grens mogen er GEEN vragen gesteld worden over erfelijkheid. Je hoeft erfelijke belasting dus NIET te vermelden.

De wettelijke grens ligt op:
1e jaar EUR 36.249,- en EUR 24.159,- voor de jaren erna.
Deze wettelijke vragengrens ligt, anders dan bij levensverzekeringen, niet zo heel hoog. Als je dus een hoger inkomen wilt verzekeren dan zou deze vragengrens dus te krap kunnen zijn.

Net zoals het geval is bij levensverzekeringen liggen de daadwerkelijk gehanteerde vragengrenzen door verzekeringsmaatschappijen vaak hoger. Hoe hoog deze daadwerkelijk liggen is vaak lastig terug te vinden. Er zijn voorbeelden van Eur 60.000,- tot Eur 75.000,-. Het loont dus echt de moeite om je hierin te verdiepen. Dit kan je doen door zelf goed te kijken wanneer naast de gezondheidsverklaring een medische keuring wordt gevraagd. Je kan ook naar een erkende verzekeringsadviseur gaan die voor jou de beste polis uitzoekt.

Net als bij levensverzekeringen is het heel belangrijk dat je afwijzing voorkomt! Eerdere afwijzingen moet je namelijk altijd vermelden. Mocht je toch medisch gekeurd moeten worden vraag dan altijd schriftelijk (!) om het recht van eerste kennisneming. Dit houdt in dat jij het recht hebt om naar aanleiding van de bevindingen van de keuringsarts je aanvraag in te trekken voordat deze medische informatie naar de verzekeringsmaatschappij wordt gestuurd.

Overigens is het wel mogelijk om boven de diverse vragengrenzen je te verzekeren voor arbeidsongeschiktheid. Het kan zijn dat je meer premie moet betalen of dat de voorwaarden voor uitkering worden aangepast.

Gesloten

Terug naar “Erfelijke aanleg voor borst/eierstokkanker”