Uitzaaiing ja/nee: wanneer wel en niet?

Moderators: Angela, Superuser, Team, Sanne

Gebruikersavatar
Dees
Beheerder
Berichten: 4834
Lid geworden op: di 15 mei 2012, 08:27

Re: Uitzaaiing ja/nee: wanneer wel en niet?

Bericht door Dees » vr 08 feb 2013, 20:51

Dees schreef:Je gedachte dat een tumor groter en groter wordt en dan pas uitzaait, klopt gewoon niet. De neiging tot uitzaaien is een andere dan de neiging tot groeien. Zo kan een piepklein tumortje wel uitzaaien en een hele grote tumor niet uitzaaien. Daarbij komt dat tumoren wel of niet goed reageren op de preventieve behandelingen.

Angio-invasieve groei gaat erover dat de tumor in een bloedvat gegroeid is. Meer kan ik daar eigenlijk niet over zeggen.

De Mammaprint is de beste methode om de neiging tot uitzaaien in kaart te brengen. De andere factoren, grootte, aantal positieve okselklieren zeggen allemaal wel iets maar niet alles.

Van de graad 1 tumoren bleek 80% met de Mammaprint láág risico op uitzaaiingen te hebben (maar dus 20% hoog risico), van de graad 3 tumoren bleek 85% hoog risico te hebben maar toch ook 15% laag risico.

Afbeelding
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com

Gesloten

Terug naar “September 2012”