Sgap vragen

Moderators: Team, Superuser, Angela, Sanne

Belle

Sgap vragen

Bericht door Belle » vr 03 aug 2012, 11:32

Hoi, heb 3 weken geleden een dubbelzijdige sgap reconstructie gehad. Nu komt er vanuit mijn rechte borst aan de onderkant wat geelig vocht uit. Er heeft daar ook blaar gezeten en er is ookeen klein stukje huid, ten grootte van 2 euro munt afgestorven en is dus helemaal zwart. Net boven dat zwarte huid komt dus dat gele vocht uit en daar boven is het al mooi roos van kleur.

Ik vroeg mij af of er nog dames zij die dergelijke klachten hebben gehad na een sgap? en na hoeveel tijd waren de klachten verdwijnen? Hoe lang kan het nog duren tot dat het wond boven/om de afgestorven stuk heen gaat genezen en er geen voch meer gaat uitkomen? Ik maak me namelijk erg druk om omdat de operatie al 3 weken geleden is en de wond nog steeds niet helemaal is genezen en dat er zelfs wat huid is afgestorven.

Gebruikersavatar
Sanne
Beheerder
Berichten: 308
Lid geworden op: zo 06 mei 2012, 10:32

Re: Sgap vragen

Bericht door Sanne » vr 03 aug 2012, 13:03

Hoi Belle,

Volgens mij is dat stukje huid, de controlehuid geweest voor doorbloeding van de flap.
Ik heb wel vaker gehoord dat dat "verloren" gaat, maar weet niet of dat ook echt de bedoeling is.
Geel vocht kan pus zijn en kan te maken hebben met een infectie, maar kan ook gewoon eiwitrijk vocht zijn dat een indicatie geeft van het helingsproces.
Dit is allemaal gissen vanachter het beeldscherm, en eigenlijk is het gewoon fijn als een arts er even naar kijkt.
Je huisarts kan prima inschatten of er sprake is van een mooi genezende en granulerende (rood) wond of dat er toch infectie dreigt.
Heb je overigens geen preventieve antibiotica voorgeschreven gekregen, of een recept meegekregen... dat doen Belgische artsen sneller dan in Nederland.
Dat kan je achter de hand houden als ér wel warme roodheid of koort optreedt...
Maar ook dan is het prettiger als een arts even heeft meegekeken of het echt nodig is...
Ik zeg: Nog éven je huisarts bellen voor het weekend, even langsgaan en er naar laten kijken...

Ik ga ook een paar dames met ervaring vragen hier te reageren...
Groet, Sanne
Verpleegkundige en Bestuurskundige. Werkzaam als strategisch adviseur bij een zorgverzekeraar en expert op innovaties in de zorg. Kennis van zorgaanspraken in de zorgverzekering, vergoedingen en (on)mogelijkheden en daarbij kritische ervaringsdeskundige met borstkanker in 2007, 2011 en 2012.

mgrondelle

Re: Sgap vragen

Bericht door mgrondelle » vr 03 aug 2012, 16:07

Hoi Belle,
Ik heb zelf een diepflap ondergaan. Ik heb geen ervaring met een stukje huid dat afsterft. Lijkt me naar. Was dat al bekend bij je PC? Ik zou contact opnemen met je Pc als je twijfels hebt over de voortgang van de genezing.
Er is misschien sprake van een infectie.(geel pus).
Ik kan er verder niet zoveel over zeggen. Maar je zorgen uitspreken is alleen maar goed. Dus schroom niet en bel je arts.
Groet van greetz

Gebruikersavatar
Dees
Beheerder
Berichten: 4693
Lid geworden op: di 15 mei 2012, 08:27

Re: Sgap vragen

Bericht door Dees » vr 03 aug 2012, 17:05

Beste Belle,
met mijn borst ging de genezing vrij vlot, maar dat de wond bij mijn bil dichtging, duurde heel, heel lang en ik heb een vergelijkbare ervaring met mijn ene tepel, die heel lang er los op en ook zwart bleef. Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen. De genezing moet van binnenuit komen. Hou het schoon en voor de rest niet te veel aankomen. Je hebt speciale siliconenpleisters, die je zou kunnen gebruiken. Een vochtig wondmillieu zorgt namelijk voor de beste genezing. Als je PC je niet kan helpen, kan je huisarts dan sowieso wel.

Geduld is een schone zaak...... (en ik wéét hoe moeilijk dat is)
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com

Belle

Re: Sgap vragen

Bericht door Belle » vr 03 aug 2012, 17:38

Dankjewel dames.
Ik ben afgelopen dinsdag bij mijn pc geweest en die vond dat het allemaal goed aan het genezen was.
Ik moet aankomende dinsdag weer heen dus ik zal het hem weer vragen.
Maandag moet ik naar mijn huisarts en die zal ik ook even naar kijken.
Verder krijg ik elke dag verpleging thuis door een wijkverpleegster en de wondjes worden met een natte en een droge gaas bedekt.
Zij vind het wel "goed" uitzien,maar op een of andere reden vertrouw ik haar mening niet. Ze heeft nooit degelijke ingreep verzorgd dus ja.

Antibiotica heb ik na mijn 2e operatie gekregen 5 dagen lang omdat ik de dag na operatie koorts kreeg, maar dit is nu niet het geval.
Krijg je altijd koorts bij een ontstekling? Mijn tepel is ook zwart bij dezelfde borst dus waarschijnlijk heeft deze het ook niet gered.
Dit is overigens de borst waar ook de tumor zat en die ook bestraald is. Vermoed dat dit ook door de bestraling komt. Mijn andere borst geneest juist heel mooi.

Op dit moment kan ik mij niet voorstellen dat het er ooit gewoon goed gaat uitzien, wat de artsen ook niet zeggen.
Ik haal echt de ergste scenarios in mijn hoofd, maar dat komt omdat ik gewoon bang ben en mooie resultaten wil.

Gebruikersavatar
Sanne
Beheerder
Berichten: 308
Lid geworden op: zo 06 mei 2012, 10:32

Re: Sgap vragen

Bericht door Sanne » vr 03 aug 2012, 19:06

Belle schreef:Zij vind het wel "goed" uitzien,maar op een of andere reden vertrouw ik haar mening niet. Ze heeft nooit degelijke ingreep verzorgd dus ja.

Een wond is een wond; zei San als wijkverpleegkundige... Het maakt niet echt uit wat de oorsprong is; een wond moet granuleren en dichtgroeien zonder infecties. Een wondinspectie doe je door te voelen of er ontstekingswarmte is, te kijken naar excreties als wondvocht of pus en het wondbed te beoordelen op granuleren (rood weefsel), infectie of verkleuring. Als zij én je PC én je huisarts zich geen zorgen maken, dan kun je erop vertrouwen dat de wond zich goed gedraagt.
Krijg je altijd koorts bij een ontsteking? Mijn tepel is ook zwart bij dezelfde borst dus waarschijnlijk heeft deze het ook niet gered
Dit is overigens de borst waar ook de tumor zat en die ook bestraald is. Vermoed dat dit ook door de bestraling komt. Mijn andere borst geneest juist heel mooi.
Een infectie of ontsteking gaat eigenlijk altijd gepaard met koorts en/of met lokale hitte en roodheid rond de wond. Het kan zijn dat sommige stukjes huid onvoldoende doorbloed zijn gebleven en daardoor afsterven (zwart worden). Bestraalde huid heeft slechtere bloedvaten en dunner en slechter doorbloed weefsel. Genezing is altijd moeizamer dan bij niet-bestraalde huid. Ook de elasticiteit van bestraalde huid is minder en dat kan zich vertalen in een strakkere borst dan de niet bestraalde zijde.
Op dit moment kan ik mij niet voorstellen dat het er ooit gewoon goed gaat uitzien, wat de artsen ook niet zeggen.
Ik haal echt de ergste scenarios in mijn hoofd, maar dat komt omdat ik gewoon bang ben en mooie resultaten wil.
Kort na een operatie ziet de boel er nooit goed uit; er is zwelling, verkleuring van je huid in (bijna) alle kleuren van de regenboog, scherpe littekens. Een flap moet meestal nog gaan "uitzakken" om op de juiste plaats terecht te komen, dus je kan gewoon nu nog niet zegen hoe het er straks uit komt te zien.
Je weet wel dat de Belgische specialisten de beste zijn en de doelstelling hebben er iets moois van te maken.
Maar als je er niet teveel van verwacht, kan het ook niet tegenvallen en misschien is dit het oudste afweermechanisme wat er is bij angst.
Je zult af moeten wachten en vertrouwen moeten hebben in je PC en het herstel van je lichaam...
Dat is niet eenvoudig. Maar het gaat echt vanzelf, met geduld... Sterkte
Groet, Sanne
Verpleegkundige en Bestuurskundige. Werkzaam als strategisch adviseur bij een zorgverzekeraar en expert op innovaties in de zorg. Kennis van zorgaanspraken in de zorgverzekering, vergoedingen en (on)mogelijkheden en daarbij kritische ervaringsdeskundige met borstkanker in 2007, 2011 en 2012.

Samer

Re: Sgap vragen

Bericht door Samer » vr 03 aug 2012, 20:01

Hallo, bij mij waren er ook stukjes huid afgestorven. Deze hebben ze verwijderd (weggeknipt) in het ziekenhuis. De thuiszorg kwam dagelijks de wonden verzorgen.
Ik vertrouwde het ook niet, vond de wonden te droog (ben zelf ook VP met ervaringen in de wondzorg). Maar de thuiszorg was het niet met me eens en vond het prima gaan. Later bij de controle vond de wondverpleegkundige ook de wonden te droog. Toen gingen we dagelijks spoelen onder de douche, honingzalf erin, honinggaas erop en droog verbinden. Honing zalf reinigt en zorgt voor een vochtig wondklimaat wat nodig is om nieuw weefsel te vormen. Kort na de operatie bepaalde de plastisch chirurg eerst zelf het wondbeleid, toen dit geen verbetering gaf kwam de wondverpleegkundige in beeld en ging deze het wondbeleid bepalen (honingzalf etc), t ging toen met sprongen vooruit. Bij mij heeft het 3 maanden geduurd, het vraagt geduld. Ik begrijp je onrust, succes!

Belle

Re: Sgap vragen

Bericht door Belle » vr 03 aug 2012, 21:17

Sanne dankjewel voor je reactie.

Samer schreef:Hallo, bij mij waren er ook stukjes huid afgestorven. Deze hebben ze verwijderd (weggeknipt) in het ziekenhuis. De thuiszorg kwam dagelijks de wonden verzorgen.
Ik vertrouwde het ook niet, vond de wonden te droog (ben zelf ook VP met ervaringen in de wondzorg). Maar de thuiszorg was het niet met me eens en vond het prima gaan. Later bij de controle vond de wondverpleegkundige ook de wonden te droog. Toen gingen we dagelijks spoelen onder de douche, honingzalf erin, honinggaas erop en droog verbinden. Honing zalf reinigt en zorgt voor een vochtig wondklimaat wat nodig is om nieuw weefsel te vormen. Kort na de operatie bepaalde de plastisch chirurg eerst zelf het wondbeleid, toen dit geen verbetering gaf kwam de wondverpleegkundige in beeld en ging deze het wondbeleid bepalen (honingzalf etc), t ging toen met sprongen vooruit. Bij mij heeft het 3 maanden geduurd, het vraagt geduld. Ik begrijp je onrust, succes!
Hoi Samer, hmmm droge wond? Er komt nu wat pus uit, is de wond in dat geval ook droog? Ik krijg op het moment een vettige gaas (volgens mijn vaseline) en daar boven een droge gaas. Maar jij zegt dat honinggaas en honingzalf beter werkt, dan moet ik het proberen. Hoe kom ik er aan? Ik zal het ook aan mijn arts vragen. Ze hebben ook tegen mij gezegd om het elke dag te spoelen en dat doe ik ook heel braaf. Sinds gisteren 2x per dag.

Verder heb ik geen korts of iets dergelijks. Ik vind wel dat dat wond gebied aan beide kanten wel een bepaalde niet gijne geur heeft. Dat rook ik vandaag. Ik weet niet of dat "normaal" is?

Samer

Re: Sgap vragen

Bericht door Samer » vr 03 aug 2012, 21:35

Bij mij begonnen ze ook met vette gazen en een neutrale vloeistof voor een vochtig wondklimaat. Maar de wondverpleegkundige zwoor bij honingzalf dus vandaar de overstap naar een ander beleid. Heeft t ziekenhuis geen wondverpleegkundige ? Zijn weten vaak meer mbt wondzorg dan een chirurg.
Ik kan vanaf hieruit beoordelen of jou wond droog is en of de wond schoon is. Bespreek het met de thuiszorg of wondverpleegkundige van het ziekenhuis. Je kunt het op recept krijgen via de huisarts.

Gebruikersavatar
Dees
Beheerder
Berichten: 4693
Lid geworden op: di 15 mei 2012, 08:27

Re: Sgap vragen

Bericht door Dees » vr 03 aug 2012, 21:49

Belle, niet alles wat geel is en op een wond zit (uit een wond komt) is pus. Het kan ook Fibrinebeslag zijn. Fibrine is een eiwit dat dat zorgt voor een korstje en als het niet droog is, kan dat er geel uitzien. Dat is dus heel normaal op een wond.

En.... mijn 'tepel' is, ondanks de zwarte korsten, de necrose en dat het tijden (echt wekenlang) niet genas, toch echt goed gekomen. Er zit wel verschil met de andere kant, die wel goed genas, maar nu ze beide getatoeëerd zijn, zie je eigenlijk geen verschil.

Bovendien, als het echt niet goed is, fixt jouw PC dat gewoon bij de volgende operatie.
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com

Gesloten

Terug naar “Augustus 2012”