Boek. Lymfoedeem na borstkanker.

Moderators: Angela, Superuser, Team, Sanne

Ariane

Boek. Lymfoedeem na borstkanker.

Bericht door Ariane » za 21 jul 2012, 18:18

Titel: Lymfoedeem na borstkanker. Zorgverlener en patiënt oog in oog met de dikke arm.
Auteur: Pierre Lievens & Jan Lamote.
ISBN: onbekend.
Uitgever: Professional.


Beschrijving.
Een op de acht vrouwen in de westerse wereld wordt vroeg of laat geconfronteerd met borstkanker.


Bij borstkanker is een heelkundige ingreep dikwijls onvermijdelijk. Na de operatie is de kans op een dikke arm langs de geopereerde zijde groot, wat een esthetische en functionele handicap kan veroorzaken. De dikke arm is het gevolg van een beschadiging van de lymfevaten tijdens de operatie, waardoor een vochtophoping ontstaat. Het is van groot belang bij de minste tekenen van zwelling onmiddellijk in te grijpen, om te vermijden dat de zwelling blijvend wordt. Een gespecialiseerde behandeling bij de kinesitherapeut is noodzakelijk.


De auteurs leggen uit wat borstkanker is, hoe de dikke arm ontstaat en wat de perfecte vochthuishouding inhoudt. Daarna bespreken ze de diagnose van oedeem, de specifieke behandeling van lymfoedeem en de kinesitherapeutische behandeling na borstamputatie in de praktijk. Het boek sluit af met antwoorden op vragen van patiënten en met contactgegevens van organisaties en zelfhulpgroepen.


Dit boek wil zorgverleners (artsen en kinesitherapeuten) maar ook patiënten bewust maken van het belang van preventie en behandeling en inzicht geven in de complexe problematiek van de dikke arm.


Met een woord vooraf van Paula Sémer.

Terug naar “Lymfoedeem”