Ongunstige N0? Chemo of niet?

Moderators: Team, Superuser, Angela, Sanne

Pien

Ongunstige N0? Chemo of niet?

Bericht door Pien » di 08 mei 2012, 23:02

Hallo Forum,

Mijn schildwachtklier was schoon, maar nu wordt gezegd dat ik een ongunstige N0 heb...
Wat is dat eigenlijk? En hoe wordt nou bepaald of je chemo moet krijgen of niet?
:?

groeten, Pien

Gebruikersavatar
Sanne
Beheerder
Berichten: 308
Lid geworden op: zo 06 mei 2012, 10:32

Re: Ongunstige N0? Chemo of niet?

Bericht door Sanne » di 08 mei 2012, 23:06

Hallo Pien,

Van een tumor zijn volgens de klassieke methode een aantal kenmerken belangrijk omdat ze het risico op uitzaaien groter zouden maken. Dat zijn de tumorgrootte, de Bloom Richardson graad van de tumor, de hormoongevoeligheid, de immuunstatus (Her2neu) en de status van de schildwachtklier (SWK).

• Grootte van de tumor: kleiner dan 1cm is gunstig
• De Bloom Richardson (BR) graad van de tumor: I - II of III; een lage gradatie is gunstig
• De hormoongevoeligheid van de tumor: oestrogeen/ER en progesteron/PR gevoelig; borstweefsel is van nature hormoongevoelig.Hoe minder gevoelig, hoe slechter de tumor gedifferentieerd is,
• De immuunstatus: Her2neu positief of negatief; negatief is gunstig, maar de behandeling met Herceptin trekt de risico’s gelijk of zelfs gunstiger.
• en de status van de SWK; een schone schildwachtklier is gunstig

Binnen deze kenmerken is de mate van uitzaaing in de okselklieren een belangrijke maat voor het risico op uitzaaiingen op afstand. Hoe meer klieren zijn aangedaan, hoe hoger het risico zou zijn. Daarom wordt met een N1 (of hoger) altijd chemotherapie geadviseerd.
Als er geen positieve okselklieren zijn en de Schildwachtklier is schoon dan ben je N0.
Er is sprake van een ongunstige N0 als andere kenmerken minder gunstig zijn.
Dat is als je jonger bent dan 35 (behalve bij een tumor die kleiner is dan 1 cm en laaggradig, graad I) en dan wordt eigenlijk altijd chemotherapie geadviseerd.
Boven de 35 is een tumor tussen de 1 en 2 cm ongunstig als hij een graad II of hoger heeft, en als de tumor groter is dan 2 cm. Ook bij een HER2 positieve tumor die tussen de 0,5 en 1 cm groot is kan behandeling worden overwogen. Al deze kenmerken zijn dus bepalend of er chemo wordt geadviseerd of niet.

Een nieuwe methode kijkt niet meer naar deze traditionele kenmerken, maar beoordeelt genetische kenmerken van de tumor zélf. Dit is de mammaprint van Agendia. Dat is een test op het tumormateriaal waarin wordt vastgesteld of de tumor een hoog of laag risico heeft op uitzaaien. Als je tumor groter is dan 1cm én BRII of III dan wordt nu altijd chemotherapie geadviseerd. Tóch kan bij een graad II (en zelfs III) de tumor een laag risico op uitzaaiien hebben. Dat laat de mammaprint dan zien terwijl je in de oude classificatiemethodieken met een graad II een beetje er tussenin zweeft. Op basis van de test via mammaprint kan je bij een laag risico eventueel afzien van chemo en alle schadelijke effecten daarvan. Het geeft je een extra keuzemogelijkheid óf het zetje om toch de chemo in te gaan… In dit geval is dan een uitslag “hoog risico” bepalend of chemotherapie wordt geadviseerd.

Daarom is het het mooist als eventueel op het biopt, nog voordat je geopereerd wordt, tumorweefsel kan worden genomen voor de mammaprint (Agendia). Mocht chemo dan toch nodig zijn, dan kan deze neo-adjuvant (= vóór operatie) worden toegediend zodat ook kan worden beoordeeld of de tumor goed op de chemo reageert en behandeling eventueel kan worden aangepast.

De meeste verzekeraars vergoeden de mammaprint via de aanvullende verzekering. Dit zou ik voor de zekerheid altijd even nagaan.

Als iets je niet duidelijk is, vraag het dan, want het is best veel informatie…
Sterkte
Groet, Sanne
Verpleegkundige en Bestuurskundige. Werkzaam als strategisch adviseur bij een zorgverzekeraar en expert op innovaties in de zorg. Kennis van zorgaanspraken in de zorgverzekering, vergoedingen en (on)mogelijkheden en daarbij kritische ervaringsdeskundige met borstkanker in 2007, 2011 en 2012.

Gebruikersavatar
Team
Berichten: 302
Lid geworden op: zo 06 mei 2012, 10:31

Re: Ongunstige N0? Chemo of niet?

Bericht door Team » ma 28 mei 2012, 22:45

Zo staat het in de richtlijn Mammacarcinoom:
Afbeelding

Bron: http://www.oncoline.nl/richtlijn/item/p ... ijn_id=828

Meer informatie over de Mammaprint, die Sanne noemt, staat op www.mammaprint.nl


Laatst omhoog gehaald door Anonymous op ma 28 mei 2012, 22:45.

Gesloten

Terug naar “Mei 2012”