Mammaprint niet vergoed als het ligt aan Zorginstituut NL

Moderators: Angela, Superuser, Team, Sanne

Monalisa
Berichten: 84
Lid geworden op: zo 04 feb 2018, 21:44

Mammaprint niet vergoed als het ligt aan Zorginstituut NL

Bericht door Monalisa » vr 12 okt 2018, 15:05

https://www.zorginstituutnederland.nl/a ... asispakket
Dit vond ik best een ernstig bericht.

Ik was vorig jaar in de gelukkige positie dat voor mij chemokuren niet nodig bleken, wat was te danken aan de uitslag van de Mammaprint. Ik begrijp ook wel dat de uitslag geen 100 procent zekerheid kan geven maar ik heb in principe wel vertrouwen in de specialisten van het Antoni van Leeuwenhoek. Als zij vinden dat de test een goede indicatie geeft dan is dat voor mij voldoende. Bovendien zou ik die paar procent extra risico die het Zorginstituut ziet, accepteren omdat ik in mijn omgeving zie hoeveel schade chemokuren aanrichten op de lange termijn. Zware vermoeidheid, niet meer in staat tot werken of maar een paar uur per week. Ik ben heel dankbaar dat ik weer gewoon fulltime kan werken en (bijna) hetzelfde energielevel heb als in de periode voordat bij mij borstkanker werd vastgesteld. Het gaat om genezen maar toch ook om kwaliteit van leven.

Nu heeft volgens het Algemeen Dagblad het Zorginstituut Nederland niet alleen twijfels over de test zelf, maar ook nog twijfels of de patiënten die besluiten geen chemo te ondergaan überhaupt wel een betere kwaliteit van leven hebben. 'Want ze hebben mogelijk veel meer stress over de vraag of de ziekte weer kan terugkeren'. Als dit echt zo gezegd is, vind ik het een bizarre redenering. Hoeveel stress en angst je hebt na de behandeling is per persoon verschillend. Vrouwen zouden op zijn minst een keuze moeten hebben. Nu bestaat straks die keuze alleen als je voldoende geld hebt.
Ik ben natuurlijk niet helemaal objectief omdat de MP voor mij zo bepalend was. Ik ben wel heel benieuwd wat jullie mening is over de keuze van het ZIN.

Gebruikersavatar
Dees
Beheerder
Berichten: 4835
Lid geworden op: di 15 mei 2012, 08:27

Re: Mammaprint niet vergoed als het ligt aan Zorginstituut N

Bericht door Dees » za 13 okt 2018, 19:42

Hoi Mona Lisa, ik vind de redenering van Zorginstituut héél raar. Ik denk dat weinig artsen in Nederland de Mammaprint gebruiken zonder naar de patiënt en de gegevens van pathologie te kijken. Dat er doden zouden kunnen vallen, is absurd, want elke risico-inschatting is een risico-inschatting, ook met pathologie en Adjuvant Online.

Ik had een serietje tweets gemaakt over de Mammaprint. Die kun je hier vinden.
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com

Monalisa
Berichten: 84
Lid geworden op: zo 04 feb 2018, 21:44

Re: Mammaprint niet vergoed als het ligt aan Zorginstituut N

Bericht door Monalisa » zo 14 okt 2018, 12:51

Hoi Dees, dan voor de link naar Twitter. Ik kom (te) weinig op Twitter maar heel interessant wat je daar allemaal post. Inderdaad baseren artsen zich niet alleen op de MP, dat zou bizar zijn. Het is een hulpmiddel. In het algemeen lijkt het kijken naar eigenschappen van kanker op gen-niveau me een hele waardevolle ontwikkeling. Heel jammer dat dit soort onderzoeken nu op deze manier misschien een slechte naam krijgen en te boek komen te staan als onbetrouwbaar.

Ik vraag me af wat de beweegredenen zijn van het ZIN om, ook nu nog, ondanks alle reacties van deskundigen, aan het besluit vast te houden. Een besparing op de zorgkosten kan het niet zijn, lijkt me. Ik neem aan dat een behandeling met chemokuren voor een patiënt niet goedkoper is dan de 2600 euro die de MP kost. Is het een soort overbezorgdheid of, ook mogelijk, speelt hier geldingsdrang van het instituut? Het is geen kleinigheid om een onderzoek dat al zo veel wordt toegepast uit de basisverzekering te houden, dus ik neem aan dat men zo'n beslissing niet licht neemt.

Gesloten

Terug naar “Oktober 2018”