zwanger na borstkanker

Moderators: Angela, Superuser, Team, Sanne

ikke83

zwanger na borstkanker

Bericht door ikke83 » do 08 feb 2018, 20:15

Ik heb nog een kinderwens. Inmiddels ben ik 16 maanden geleden geopereerd na aanleiding van borstkanker. Mn beiden borsten zijn gereconstrueerd. De tumoren waren klein 0,6 cm en 100% en 90% hormoongevoelig. Ik heb verder geen hormoonkuur of chemo gehad. Gelukkig! De poortwachters waren schoon. Nu heb ik nog een sterke kinderwens. Is zwangerschap af te raden na deze diagnose? Maakt je lichaam tijdens de zwangerschap meer hormonen aan die er voor zorgen dat er misschien een verkeerde verdwaalde cel weer verder gaat groeien?

Gebruikersavatar
Dees
Beheerder
Berichten: 4835
Lid geworden op: di 15 mei 2012, 08:27

Re: zwanger na borstkanker

Bericht door Dees » do 08 feb 2018, 20:29

Hoi Ikke83, dat je geen hormoontherapie hebt, verbaast mij een beetje. In welk ziekenhuis ben je behandeld? Nog starten met hormoontherapie zou wel kunnen. Is er erfelijkheidsonderzoek gedaan, gezien je leeftijd?

Na borstkanker heb je altijd een risico dat de borstkanker uitzaait.
Van de site van de Borstkankervereniging:
De risico's van zwanger worden
Als je zwanger wilt worden wil je weten of dit de kans op terugkeer van de kanker vergroot. Alhoewel hier nog maar weinig systematisch onderzoek naar is gedaan is de conclusie van die onderzoeken wel steeds dezelfde: zwangerschap heeft géén aantoonbaar effect op de kans dat je uitzaaiingen krijgt. Ook op de totale overlevingsduur is geen effect aangetoond. Er zijn zelfs enige aanwijzingen dat zwangerschap een gunstig effect heeft. Deze conclusies gelden vooral voor vrouwen bij wie de kanker in een vroegtijdig stadium is ontdekt en behandeld.

Hormonen
Veel vragen en twijfels over zwangerschap na borstkanker hangen samen met hormonen. Bekend is dat bij hormoongevoelige tumoren de groei van de tumor beïnvloed wordt door de hormonen oestrogeen en progesteron. Bij een zwangerschap stijgen de hormoonspiegels sterk. Veel vrouwen denken dat dit de kans op een recidief of uitzaaiing vergroot, omdat de hormonen de groei van eventuele minuscule tumorcellen in het lichaam stimuleren. In theorie bestaat deze kans inderdaad. Maar zeker bij borstkanker die in een vroeg stadium is ontdekt en behandeld is geen negatief effect van zwangerschap op de kans op uitzaaiingen gevonden. Onderzoeksgegevens met betrekking tot kanker die in latere stadia zijn ontdekt en behandeld ontbreken nog. Daarover zijn dus weinig uitspraken te doen. Bespreek de risico’s altijd met je arts.
Wachten met zwanger worden
Veel artsen adviseren na de behandeling twee jaar te wachten met zwanger worden. Dit heeft niet zozeer te maken met de mogelijkheid om zwanger te worden of effecten van de behandeling op de eicellen. Het heeft meer te maken met je eigen gezondheid. Een eventuele snelle terugkeer van de ziekte kan dan gediagnosticeerd worden voordat je zwanger wordt. Uitzaaiingen kunnen immers je beslissing om zwanger te worden in een compleet ander daglicht stellen. Na twee jaar wordt de kans op terugkeer van de ziekte kleiner, alhoewel deze altijd aanwezig blijft.
Bron: Borstkanker.nl

De belangrijkste en moeilijkste vraag die jij en je partner zich moeten stellen is deze: Stel nou in het ongelukkige geval dat de borstkanker uitzaait en je hieraan zult overlijden, wat betekent dat dan voor jou, je man en jullie kindje? Ik weet ook wel dat dat een situatie is waar je niet over na wilt denken en die kans is echt klein en natuurlijk is het een regelrechte ramp, maar als dat nou wel gebeurt, is je man dan in staat voor jullie kind te zorgen? Kan hij genoeg hulp krijgen uit de omgeving? Zijn er belangrijke volwassenen die in kunnen springen? Moeilijk en lastig he?

De andere kant is ook waar, je kunt niet je hele leven 'on hold' zetten omdat je borstkanker kreeg. Er zijn altijd risico's in het leven en zekerheid krijg je nooit. Leven moet ook vooral over leven gaan.

Ik hoop dat je snel zwanger bent, een goede zwangerschap hebt en een prachtig kindje krijgt.

Enne.... of je daarna nog hormoontherapie zou moeten gaan slikken, daarover zou ik wél een second opinion aanvragen bij het AvL.
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com

Gesloten

Terug naar “Februari 2018”