Bloeding om baarmoederkanker te voorkomen?

Moderators: Angela, Superuser, Team, Sanne

BRCA-gendraagster

Bloeding om baarmoederkanker te voorkomen?

Bericht door BRCA-gendraagster » di 15 aug 2017, 20:35

Gekke vraag: vriendin van mij heeft PCOS. Ze menstrueert daardoor niet en krijgt medicijnen om tenminste 4 keer per jaar een bloeding op te wekken. Deze bloeding is nodig om baarmoederkanker te voorkomen. Ik denk dan, maar als vrouw met een BRCA-genmutatie zonder eierstokken, hoe zit dat dan bij mij? Moet ik niet af en toe bloeden om baarmoederkanker te voorkomen net zoals andere mensen die om andere redenen ook niet menstrueren? En maakt het dan uit of je hormoonsuppletie krijgt of niet?

Gebruikersavatar
cordekroon
Berichten: 38
Lid geworden op: di 12 jun 2012, 20:40
Locatie: Leiden

Re: Bloeding om baarmoederkanker te voorkomen?

Bericht door cordekroon » di 15 aug 2017, 21:52

Beste BRCA-gendraagster,

Snap dat dat verwarrend kan zijn: die vriendin 'moet bloeden', hoe zit het dan bij jou.

De crux zit 'm erin dat bij vrouwen met PCOS de verhouding tussen de hormonen is verstoord. Het gaat bij PCOS, baarmoederkanker en hormoonsuppletie over 2 hormonen: oestrogenen en progestagenen. Bij vrouwen met PCOS is er (relatief) te veel oestrogeen en (relatief) te weinig progestageen.

Het oestrogeen wordt vaak het vrouwelijk hormoon genoemd. Dit is het hormoon wat, doordat het daalt na de overgang of na het verwijderen van de eierstokken, zorgt voor de bekende klachten van de overgang: opvliegers, nachtzweren, slecht slapen, soms gewrichtsklachten, droger slijmvlies van de vagina, botontkalking, ...). Oestrogeen wordt gemaakt tijdens het groeien van de eiblaasjes in de eierstok: daarom daalt het ook na de overgang, dan zijn er immers geen eiblaasjes meer in de eierstok. Het oestrogeen zorgt echter ook voor ongebreidelde opbouw van het baarmoederslijmvlies en als het baarmoederslijmvlies maar lang genoeg ongebreideld wordt opgebouwd kan er baarmoederkanker ontstaan.

Het progestageen komt vrij uit de eierstok na de eisprong en zorgt dat de ongebreidelde groei van het baarmoederslijmvlies wordt afgeremd. Het zorgt voor uitrijping van het slijmvlies en remt daarmee de groei. Bovendien wordt het slijmvlies, als het progestageen weer daalt omdat de eicel na de eisprong uitgeput raakt en wordt opgeruimd, uitgestoten (de menstruatie). Daarmee wordt het slijmvlies, dat heeft blootgestaan aan de oestrogenen met de ongebreidelde groei en eventuele voorloperstadia van kanker tot gevolg, dus uitgestoten en baarmoederkanker voorkomen.

Bij PCOS staat het slijmvlies alleen bloot aan oestrogenen en is er te weinig progesteron. Daarom moeten vrouwen met PCOS tenminste 4x per jaar een kuur progestagenen nemen en als ze dan na 10 of 14 dagen klaar zijn met die kuur krijgen ze een bloeding. Op dat moment is al het baarmoederslijmvlies weer uitgedreven en zijn dus alle gevolgen van die ongebreidelde groei door de oestrogenen weer te niet gedaan.

Vrouwen die hormoonsuppletie gebruiken en nog een baarmoeder hebben moeten daarom altijd 'combinatie therapie' gebruiken: ze moeten niet alleen oestrogenen gebruiken maar ook progesteron om baarmoederkanker te voorkomen. In de tabletten voor hormoonsuppletie zit daarom altijd, naast oestrogeen, ook progestageen om die ongebreidelde groei te voorkomen. Als je hormoonsuppletie gebruikt met cyclisch progestageen (dus een aantal dagen zonder en en aantal dagen met progestageen) ontstaat er cyclisch bloedverlies dat een paar dagen na het stoppen met het progestageen begint. Maar als je hormoonsuppletie gebruikt met elke dag progestageen ontstaat er juist helemaal geen bloedverlies, dan wordt als het ware de ongebreidelde groei van het baarmoederslijmvlies door de oestrogenen in de kiem gesmoord en zijn er dus geen bloedingen nodig om het baarmoederslijmvlies dat bloot heeft gestaan aan de oestrogenen af te stoten.

Ik hoop niet dat mijn uitleg te ingewikkeld is. Maar het komt erop neer dat baarmoederkanker niet voorkomen wordt door de bloeding, maar door het progesteron. Je vriendin moet tenminste 4x per jaar een kuur progesteron gebruiken (en krijgt dan een bloeding als ze klaar is met die kuur). In elke tablet hormoontherapie zit een lage dosis progesteron (en dan ontstaat er dus juist geen bloedingen).
Cor de Kroon
Gynaecologisch Oncoloog

Wie is wie?

Akris
Berichten: 30
Lid geworden op: zo 31 jul 2016, 08:22

Re: Bloeding om baarmoederkanker te voorkomen?

Bericht door Akris » vr 18 aug 2017, 19:47

Als tekort aan progesteron een risico voor baarmoederkanker is, hoe zit het dan met anti-hormoon therapie? Dat voorkomt toch de aanmaak van progesteron ?!

Gebruikersavatar
Dees
Beheerder
Berichten: 4834
Lid geworden op: di 15 mei 2012, 08:27

Re: Bloeding om baarmoederkanker te voorkomen?

Bericht door Dees » vr 18 aug 2017, 20:20

Alleen van tamoxifen is bekend dat het een licht verhoogd risico op baarmoederkanker geeft.
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com

Gebruikersavatar
cordekroon
Berichten: 38
Lid geworden op: di 12 jun 2012, 20:40
Locatie: Leiden

Re: Bloeding om baarmoederkanker te voorkomen?

Bericht door cordekroon » wo 23 aug 2017, 21:30

Ha BRCA draagster,

Sorry, toch nog verwarring gezaaid.

Progesteron is alleen nodig om baarmoederkanker te voorkomen als er oestrogenen zijn. Zonder oestrogenen (onafhankelijk van of er wel of geen progesteron is) geen baarmoederkanker. (beetje kort door de bocht want er is ook hormoon-onafhankelijke baarmoederkanker maar dat is heel zeldzaam en daar hebben we het nu niet over)

En nog even over de hormoontherapie. Eigenlijk is het anti-hormoontherapie. Want bij sommige vrouwen is de borstkanker hormoongevoelig, dat wil zeggen dat de tumor groeit onder invloed van een hormoon die het lichaam zelf maakt. Dat hormoon is het oestrogeen. Wat je met hormoontherapie doet is de productie van het oestrogeen remmen of de werking van het oestrogeen remmen. Ik vind dat het wel duidelijk wordt uitgelegd op borstkanker.nl https://borstkanker.nl/nl/welke-hormoon ... orstkanker Als de aanmaak van het oestrogeen wordt geremd zal ook de aanmaak van progestageen worden geremd maar dat is soort van bijwerking. Het remmen van de werking van het oestrogeen heeft over het algemeen geen effect op het progestageen.

Hoop dat het nu een beetje duidelijker is.
Cor de Kroon
Gynaecologisch Oncoloog

Wie is wie?

Gesloten

Terug naar “Augustus 2017”