Pijn na bestraling

Moderators: Angela, Superuser, Team, Sanne

momebo

Pijn na bestraling

Bericht door momebo » vr 28 apr 2017, 08:13

Vorig jaar links behandeld. Neo-adjuvante chemo tot juli, borstbesparende operatie in augustus en september 16 x bestraald borst/oksel/sleutelbeengebied.

Ik heb nog veel pijn aan mijn borst en in het okselgebied. Mijn schouder doet pijn en is stijf, maar vooral de laag onder de huid in de oksel, bij de ribben, bij het sleutelbeen; het voelt als het gisteren flink mishandeld is. bijvoorbeeld: Een stevige knuffel kan al pijn doen. Een boek of flesje drinken onder mijn arm vasthouden... Het doet gewoon zeer.

Het verminderd niets, het vermeerderd niets. Het maakt niet uit of ik sport of niet (dus ik sport wel).
Blijft deze pijn? waar heeft het mee te maken? Ik weet dat het weefsel door de bestraling beschadigd is, maar hey... hoe lang duurt dit. Een normale wond of blauwe plek is veel sneller genezen.

Gebruikersavatar
Dees
Beheerder
Berichten: 4834
Lid geworden op: di 15 mei 2012, 08:27

Re: Pijn na bestraling

Bericht door Dees » vr 28 apr 2017, 12:47

Hoi Momebo, wat een narigheid. Ik moet zeggen, ik meen het volledig te herkennen. Door bestraling ontstaan er een soort brandwonden, maar dan van binnen. Het vet, dat tussen weefsellagen zit, verdwijnt en maakt weefsel hard. Een deel gaat nooit weg. Mijn ervaring is wel dat sporten en dan specifiek die spiergroepen oprekken het wel verbetert. Lipofilling (dus eigen vet inspuiten) kan soms verzachting geven. Ik ken ook vrouwen die daarom uiteindelijk toch voor een amputatie met reconstructie (met eigen weefsel) gekozen hebben.

Misschien heb je nog iets aan dit topic over fascietechniek volgens Fourie.

Kun je hier iets mee?
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com

momebo

Re: Pijn na bestraling

Bericht door momebo » za 29 apr 2017, 07:50

Dank je wel Dees.
Het klopt dat de grote borstspier wel soepelder wordt als ik sport. Maar de borst zelf en het okselstuk is niks aan te sporten. Ook de ribben en de bovenkant van het schouderblad blijft enorm gevoelig.

Okay... ik ga je link even bekijken... Dank je wel voor je reactie.

Carolina
Berichten: 7
Lid geworden op: vr 14 okt 2016, 14:52

Re: Pijn na bestraling

Bericht door Carolina » za 29 apr 2017, 12:45

Hoi Momebo,
Ook ik heb daar nog steeds last van, warmte,sauna en warm bad verergeren de klachten. Operatie en bestraling in 2015.Een verbetering geeft behandeling van de gespecialiseerde fysiotherapeut. Mijn fysio werkt met de techniek van Willie Fourie. Daarnaast geeft lymfedrainage enige verlichting. Met oefeningen en zelf drainage is het mogelijk om redelijk klachten vrij te zijn. Een gebiedje blijft altijd een pijnlijke "blauwe"plek helaas. Succes met de zoektocht naar klachtenvermindering en als je een nieuwe therapie vindt, deel het op dit forum ;)

momebo

Re: Pijn na bestraling

Bericht door momebo » ma 01 mei 2017, 07:10

Hoi,
Link en filmpje bekeken. En gezocht naar een therapeut die bekend is met die vorm van therapie. In voorburg (dus redelijk te doen) zit een praktijk.
Nu eerst een midweekje op vakantie en volgende week neem ik contact op.
Dank voor nu.

Gesloten

Terug naar “April 2017”