Zwangerschap en borstvoeding en controles bij BRCA

Moderators: Team, Superuser, Angela, Sanne

Gebruikersavatar
Dees
Beheerder
Berichten: 4823
Lid geworden op: di 15 mei 2012, 08:27

Zwangerschap en borstvoeding en controles bij BRCA

Bericht door Dees » za 04 feb 2017, 08:20

Omdat het onderwerp al vaker gepasseerd is en ik al vier jaar bezig ben om een goede Nederlandse richtlijn te krijgen, plaats ik de conclusies uit dit Amerikaanse artikel hier.

Afbeelding
Als je zwanger wilt worden, is dit het advies. Zorg dat je borstscreening 'up to date' is voordat je zwanger raakt. Is dat niet zo, zorg dan dat je mammografie en/of MRI krijgt (afhankelijk van het advies volgens de richtlijn). Als je een afwijking voelt, altijd aan de bel trekken.
Afbeelding
Tijdens zwangerschap is dit het advies. Zorg dat je elke zes maanden lichamelijk gecontroleerd wordt door een deskundige en dat je zelf je borsten in de gaten houdt. Het wordt geadviseerd om screeningsmammografie en MRI uit te stellen. Voel je iets afwijkends en de artsen voelen dat ook, dan zijn echo en mammo en eventueel een biopsie (hapje uit de massa) het advies.
Afbeelding
Tijdens het geven van borstvoeding is dit het advies. Sowieso adviseren ze vrouwen om borstvoeding te geven omdat het mogelijk hun risico op borstkanker verlaagt en omdat het gezond is voor het kind. Zorg dat je elke zes maanden lichamelijk gecontroleerd wordt door een deskundige en dat je zelf je borsten in de gaten houdt. Als een vrouw nog nooit borstscreening heeft gehad of als haar vorige screening te lang geleden is, wordt een MRI geadviseerd als ze van plan is door te gaan met borstvoeding geven. Als een vrouw van plan is minder dan zes maanden borstvoeding te geven of binnenkort te stoppen, dan is het advies om zes a acht weken te wachten om dan screening met mammo en/of MRI weer op te pakken, zoals dat in de richtlijn staat. Als je iets afwijkends voelt, altijd aan de bel trekken.
Bron: Breast Cancer Research and Treatment, oktober 2016
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com

Terug naar “Februari 2017”