Waar te beginnen?

Moderators: Angela, Superuser, Team, Sanne

Bluecoach

Waar te beginnen?

Bericht door Bluecoach » ma 28 sep 2015, 21:58

Mijn moeder heeft vandaag haar diagnose gekregen. Linkerborst een tumor van 1,5 cm. Bevolkingsonderzoek 2 jr terug schoon en volgens vpke in ongeveer 6 mnd ontstaan.
Mijn moeder is overigens 72, al zou je haar ook geloven als ze 62 zou zeggen.
Advies is borstbesparende ok en bestraling. Poortwachteronderzoek gaat nog gebeuren.
Zonodig daarvoor ook ok, gelijktijdig neem ik aan.
Het meest lastige vind ik dat mijn ouders, beide nogal dovig dit met zijn tweetjes doen.
Ze snappen niet alles, ze geloven alles en kritische vragen blijven uit.
Ze hebben alleen een gespecialiseerd vpke gesproken, geen arts in het plaatselijke streekziekenhuis. Wie heeft tips?

Gebruikersavatar
Dees
Beheerder
Berichten: 4835
Lid geworden op: di 15 mei 2012, 08:27

Re: Waar te beginnen?

Bericht door Dees » wo 30 sep 2015, 19:01

Hoi Bluecoach, wat een schrik. Als de tumor in 6 maanden is ontstaan, is het een snelgroeiende. Dat betekent dat het goed behandeld moet worden. Borstsparend met bestraling kan, maar borstamputatie zonder bestraling kan ook en borstamputatie kan ook gecombineerd worden met een borstreconstructie. Het is even goed. Het is aan jouw moeder om te kiezen wat zij wil. Artsen sturen soms naar borstsparend maar ze onderschatten de restverschijnselen van bestraling.

Ik ben benieuwd wat de eigenschappen van de tumor zijn. Afhankelijk daarvan volgt er nabehandeling. Dat kan hormoontherapie zijn, maar ook chemotherapie met eventueel Herceptin. Op het congres waar ik vorige week was, werd gezegd dat vrouwen van boven de 70 vaak onderbehandeld worden waardoor ze slechtere overlevingskansen van borstkanker hebben dan als ze wel goed behandeld waren.

Ik vind het lastig hoe je je moet opstellen richting je ouders. Ik hoop dat je een manier vindt om hen te helpen en begeleiden, zodat je moeder de beste zorg krijgt. Mijn mening is dat het loont om een kritische patiënt te zijn, maar ik weet ook dat het niet voor iedereen weggelegd is.

Tips om zelf de leiding te houden in het behandeltraject staan hier. Deze checklist is ook goed om door te nemen.

Als je (of je moeder) een basisboek wilt, dan is Het borstkankerboek een aanrader. Verzekerden van CZ kunnen het gratis aanvragen. Verder is het Zorgboek Borstkanker een aanrader. Verzekerden van Zilveren Kruis kunnen dat gratis aanvragen. Als je moeder er zelf niet verzekerd is, is misschien iemand in je omgeving dat wel.

Als je wilt weten of je in het juiste ziekenhuis zit, kun je Monitor borstkankerzorg raadplegen. Ik kijk zelf in elk geval altijd naar het aantal patiënten. Hoe meer patiënten, hoe meer ervaring. Helaas weet je nooit of dat dan ook betekent dat de kwaliteit goed is.

Hoe kunnen we je verder helpen?
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com

Gesloten

Terug naar “September 2015”