Groei van een tumor

Moderators: Angela, Superuser, Team, Sanne

A&F

Groei van een tumor

Bericht door A&F » ma 09 mar 2015, 16:39

In juli 2013 ontdekte mijn vrouw een knobbeltje in haar linker borst. Wij zijn hiermee direct naar de huisarts gegaan en kregen een verwijzing naar de mammapoli in harderwijk. Na onderzoek ( mammografie / echo ) bleek de knobbel een arheroomcyste van 4 mm te zijn. Opgelucht gingen wij naar huis. Nu in maart 2015 zijn wij opnieuw naar het ziekenhuis verwezen, dit keer het umcu omdat mijn vrouw pijnklachten ondervond aan de knobbel. Sinds vorige week blijkt dat het toch niet om een atherhoomcyste gaat maar om borstkanker. De tumor is inmiddel 2,8 cm en er is een kleine van 7 mm naast ontstaan. Daarnaast is er een biopt genomen van een lymfeklier waarin uitzaaiingen zijn gevonden. Mijn vrouw heeft vandaag een mri scan gehad en morgen een pet / ct scan. Woensdag krijgen wij de uitslag en wordt het behandelplan doorgenomen. In 2013 waren wij er vroeg bijgeweest, ik ben nu echter bang dat na meer dan 1.5 jaar de schade groter is dan nodig had geweest als men des tijds geen verkeerde diagnose had gesteld. Kan iemand iets zeggen over de groei van de tumor van 4 mm naar 2,8 cm in 20 maanden tijd of is het tijdverspilling om hier uberhaupt over na te denken. Ik weet dat ik de uitslag af moet wachten maar ik ben zo gestresst dat ik er volledig door in beslag word genomen. Mijn grootste angst is dat er uitzaaiingen zijn in organen doordat er teveel tijd verloren is gegaan.

Bvd

Met vriendelijke groet,

Gebruikersavatar
Dees
Beheerder
Berichten: 4835
Lid geworden op: di 15 mei 2012, 08:27

Re: Groei van een tumor

Bericht door Dees » ma 09 mar 2015, 19:25

Beste A&F, wat een schok he dat het toch borstkanker blijkt te zijn. De periode waar jullie nu in zitten, de beginperiode, is het allerspannendst. Als zo meteen duidelijk is, hoe het behandeltraject zal zijn, kunnen jullie eraan beginnen. Het klinkt heel raar, maar kanker hebben went en de behandelingen ook. Er komt een nieuw evenwicht. Echt waar.

Als je in deze periode niet meer slaapt en maar blijft malen, zou je de huisarts kunnen vragen om een slaappil. Als je die kortdurend gebruikt, raak je er niet verslaafd aan en pak je in elk geval wat rust. 'Rust uit een pilletje' is ook rust, dacht ik toen.

Ik ken de situatie, die je omschrijft, heel goed. Ik was 36, mijn tumor was 10x6x7 cm en ik had positieve okselklieren. Mijn tumor was op echo en mammografie niet te zien, tot tweemaal toe. Er zat een jaar tussen de eerste keer mammo en echo en mijn uiteindelijke diagnose. Ik heb er heel veel last van gehad dat het gemist was. 'Don't cry over spoilt milk' zeiden ze tegen mij (oftewel gedane zaken nemen geen keer). Ik heb er uiteindelijk een brief over geschreven naar de radiologen, vooral om rust te krijgen in mijn hoofd. De reactie was zo hartverwarmend dat ik het los kon laten. Het komt af en toe voor dat een tumor niet te zien is. Ik was die pechvogel bij wie het gemist was. Dat was geen nonchalance of desinteresse, maar domme pech. Ik heb altijd gedacht dat mijn kansen daardoor veel slechter waren, maar over twee weken ben ik 8 jaar na diagnose. Ik heb geen uitzaaiingen (voor zover ik weet) en ik ben niet dood (dat weet ik zeker).

Daardoor ontdekte ik ook dat 'er vroeg bij zijn' wel een erg simpele versie is van een ingewikkelde ziekte als borstkanker. Ik heb dames gekend met een hele goede prognose die uitzaaiingen kregen en dames met een hele slechte prognose die geen uitzaaiingen kregen. Borstkanker is niet één ziekte, maar een heleboel ziektes. Of je overleeft hangt vooral af van de aard van de tumor en hoe goed deze op behandeling reageert. De vraag is of voor een specifieke tumor eerder ontdekken ook echt uitmaakt in de overlevingskansen. Dat weet je gewoon niet. Sommigen zaaien uit, terwijl ze nog heel klein zijn (zelfs onmerkbaar klein zijn) en sommigen zaaien niet uit, ook al zijn ze groot, zoals die van mij.

Tijd valt niet terug te draaien. Je moet het doen met hoe het is gegaan. Als het jullie rust in jullie hoofd geeft, kan het ter zijner tijd best zinnig zijn om een gesprek aan te gaan met de radioloog van destijds. Niet om hem te beschuldigen van een fout, maar om gewoon te praten over hoe dat is gegaan. Het artsenvak is echt wel moeilijk want artsen moeten elke dag afwegingen maken tussen ingrijpen of niet. Als ze echt dachten dat het een atheroomcyste was, omdat het blijkbaar rond en glad was, dan is het logisch dat ze destijds zo gehandeld hebben. Ze kunnen onmogelijk gaan snijden in iedereen die met een glad en rond bolletje in de borst komt. Dan zouden ze veel gezonde vrouwen beschadigen.

Ik heb me daarna vrij goed in dat Early detection-verhaal verdiept en ben sceptischer geworden over het bevolkingsonderzoek borstkanker. Nu staat je hoofd er waarschijnlijk niet naar, maar ter zijner tijd is deze webinar interessant om te zien. In deze TV-uitzending legt professor Sabine Linn (in mijn ogen één van de beste borstkankerspecialisten van Nederland) ook goed uit hoe dat zit met borstkankerscreening en vroeg ontdekken.

Voor nu wens ik jullie veel sterkte en ik duim heel hard dat er op de PETscan niks gezien wordt. Misschien heb je nog iets aan dit schema. Er zullen nog een heleboel vervolgvragen komen. Stel ze gerust, we denken gaarg met jullie mee.....
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com

A&F

Re: Groei van een tumor

Bericht door A&F » ma 09 mar 2015, 22:18

Beste Dees,
Hartelijk dank voor je uitgebreide, warme reactie!
Ik zal het schema en bijbehorende info door nemen met mijn vrouw. Ik heb inmiddels al veel gelezen over borstkanker en heb inmiddels wel door dat het een zeer complexe ziekte betreft. Dat het dus onmogelijk is om op basis van het formaat van een tumor iets te kunnen zeggen over het verdere verloop of de kans op uitzaaiingen. We zullen af moeten wachten.
Fijn te weten dat ik hier terecht kan met mijn vragen. Ik zal hier zeker gebruik van maken.

Vriendelijke groet,

A&F

Gesloten

Terug naar “Maart 2015”