Chemo, kosten en andere aspecten

Moderators: Angela, Superuser, Team, Sanne

marieke1

Chemo, kosten en andere aspecten

Bericht door marieke1 » zo 18 jan 2015, 12:22

Hoi Dees,
Je hebt me al vaker snel en goed advies kunnen geven.
Twee vragen:
Ik wordt behandeld in een streekziekenhuis. Op dit moment is er weer progressie van de ziekte. Dus moet er chemo worden ingezet.
Vorig jaar nog noemde mijn oncoloog kadcyla als een mooie nieuwkomer op de markt. Hoopgevend voor mij, zou ik zeker ooit nog kunnen inzetten als de ziekte bij mij voortschrijdt.
Nu die situatie zich aandient wordt Kadcyla in het streekziekenhuis waar ik behandeld word helemaal niet gegeven! Reden voor mij onduidelijk, maar het lijkt een kostenaspect te zijn. Geen vergoeding voor patient danwel voor ziekenhuis.
Kun jij daar iets meer over vertellen? Kun je kadcyla alleen in bepaalde ziekenhuizen krijgen? Hij stelde een andere chemolijn voor. Snap ik, hij biedt aan wat hij wel heeft (lees: wat hij wel vergoed krijgt?) Loop ik het risico dat ik niet de best mogelijke behandeling krijg? Ik ga zowiezo een SO vragen hoor, maar ben toch benieuwd of jij nog wat aanvullende info hebt.

Als mijn oncoloog samen met mij een chemolijn afspreekt, zijn er best veel opties en kan ik zelf meebeslissen. Maar als hij mijn situatie bespreekt in een MDO met bijvoorbeeld een gespecialiseerd kankerziekenhuis (is al eens gebeurd) dan moeten hij en ik zich houden aan het advies dat daar gegeven wordt. Je mag dus wel je licht opsteken in Amsterdam maar moet vervolgens hun advies opvolgen. Wist jij dat? Misschien is het normaal maar ik zou denken, hoe meer input van verschillende kanten hoe beter, kan ik daarna zelf een beslissing nemen.

Groetjes en bedankt,
Marieke

Gebruikersavatar
Dees
Beheerder
Berichten: 4834
Lid geworden op: di 15 mei 2012, 08:27

Re: Chemo, kosten en andere aspecten

Bericht door Dees » zo 18 jan 2015, 19:28

Hoi Marieke, he wat naar. Ik ben echt flabbergasted dat Kadcyla niet voorgeschreven wordt. Dat is geen kwestie van vergoeding, maar van verdeling van budgetten binnen het ziekenhuis. Artsen moeten zorgen voor de beste zorg. Zou je contact met me willen opnemen (mail naar info@borstkankervragen.nl)? Dan gaan we kijken hoe we hier aandacht aan kunnen besteden. We hebben eerder postcode-geneeskunde gehad in Nederland en dat is écht onwenselijk. Hier kun je er meer over lezen.

Dat jouw oncoloog en jij zich MOETEN houden aan advies dat komt uit een MDO met een gespecialiseerd ziekenhuis, vind ik ongeloofwaardig. Het is natuurlijk wel zo dat dat advies niet voor niks gegeven wordt. Dat wordt gegeven omdat zij denken dat dat het beste is en daar hebben ze een onderbouwing voor.

Perjeta (pertuzumab) zou ook een hele goede optie kunnen zijn en ook dat is geregistreerd voor Nederland, maar daar zal hetzelfde voor gelden. Hier vind je nadere informatie. De resultaten zijn indrukwekkend, zie ook hier.

Ik báál voor je dat je hiermee te maken hebt. Laten we kijken wat we kunnen doen.
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com

Gesloten

Terug naar “Januari 2015”