Reanimatie verklaring ?

Moderators: Angela, Sanne, Team, Superuser

Maronka

Reanimatie verklaring ?

Bericht door Maronka » ma 21 apr 2014, 10:08

Beste allemaal, ik ben hier nieuw.
Ik ben op zoek naar wanneer je het best een niet reanimeren verklaring laat vastleggen in je dossier ?
Mijn oncoloog drong daar nu vrijdag nogal serieus op aan.
Ik schrok daar nogal van, ik heb me uit eindelijk laten over halen.
Maar het voelt nog niet goed.
Ik heb het her-neu+3 kanker, ( ik weet niet of ik dit goed schrijf) ?
Begon in borst en was al uitgezaaid naar oksel.
Borstbesparende operatie gehad, volledig okselklier toilet. Dit was in april 2013, chemo a 2 x moeten stoppen omdat mijn lijf hetniet aankon, een jaar lang herceptin gehad en nog steeds. 24 keer bestraling.
Nu 6 weken geleden 2 uitzaaiingen in mijn hoofd ontdekt, deze zijn met eenmalige krachtige bestraling behandeld.
Nu kwam ik afgelopen week terug bij oncoloog voor controle en zij drong er bij mij eigenlijk zo op aan om niet reanimeren verklaring in mijn dossier op te nemen, dit ivm me de schade die ik nu al heb, en omdat mijn hersenen al een en ander hebbe meegemaakt.
Hersenbloeding in 2004, en herseninfarct.
Verder heb ik fibromialgy.

We zijn nu bezig met een euthanasie en behandel verbod indien wij dat wensen.

Graag iemand die mij uit kan leggen, waarom dan geen reanimatie ?
Het voelt niet goed nu, en ik sta wel achter eventueel euthanasie.

Gebruikersavatar
Dees
Beheerder
Berichten: 4814
Lid geworden op: di 15 mei 2012, 08:27

Re: Reanimatie verklaring ?

Bericht door Dees » ma 21 apr 2014, 15:47

Beste Maronka, wat verdrietig wat je allemaal overkomt.... Ik ga proberen je vragen te beantwoorden.
Behandelverbod Bij een behandelverbod legt u vast onder welke omstandigheden u weigert medische behandelingen te ondergaan. Bijvoorbeeld als u in coma ligt of als u door een ziekte niet meer aanspreekbaar bent. Bij een behandelverbod verbiedt u ook het toedienen van voedsel en vocht.

Euthanasieverklaring In een euthanasieverklaring legt u vast onder welke omstandigheden u zou willen dat de arts euthanasie bij u uitvoert. U geeft aan in welke situatie er in uw ogen sprake is van ondraaglijk en uitzichtloos lijden.

Verklaring niet-reanimeren In een verklaring niet-reanimeren legt u vast dat u niet gereanimeerd wilt worden. U kunt hiervoor ook een niet-reanimerenpenning gebruiken.
Bron: Rijksoverheid mbt Wilsverklaring

Een niet-reanimeerverklaring wordt ook wel eens een 'laat mij gaan'-verklaring genoemd. Artsen hebben zonder een niet-reanimeerverklaring de plicht om patiënten te reanimeren. Dat betekent dat als je een hartstilstand krijgt (en buiten bewustzijn) ze met hartmassage, mond-op-mondbeademing of defibrillatie je hart weer aan de gang proberen te krijgen.

Als je heel ziek bent en aan die ziekte zult overlijden en je lichaam geeft het op door je hart stil te laten staan is dat eigenlijk een heel natuurlijke manier om te overlijden. Als je in die omstandigheden gereanimeerd wordt, hou je daar waarschijnlijk veel klachten aan over (gebroken ribben etc), waarna je alsnog binnen afzienbare tijd zult overlijden.

Hier vind je meer informatie over reanimatie, wat dat betekent en waarom je kunt beslissen om een niet-reanimeerverklaring op te stellen.

Deze folder 'Spreek op tijd over uw levenseinde' bevat informatie waar je misschien iets aan hebt en vragen die je aan je artsen kunt stellen.

Kun je uitleggen wat je precies tegen de borst stuit?
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com

Gast

Re: Reanimatie verklaring ?

Bericht door Gast » ma 21 apr 2014, 16:46

Hallo Maronka,

Ik draag een niet reanimeer penning. Ook mijn oncoloog besprak nog al dringend met mij het ' niet reanimeren' toen ik uitzaaiingen kreeg. Ook ik heb ooit een hartinfarct gehad. Ik heb alle risico's van reanimeren in mijn situatie met hem, met mijn huisarts en met bevriende artsen en mijn gezin goed besproken. Ook deed ik er nog onderzoek naar bij de hartstichting. Mij werd duidelijk dat het risico op een enorme verslechtering van mijn totale situatie na reanimatie ontzettend groot zou zijn. Er zou meer ellende toegevoegd worden aan mijn uitzichtloos leven met uitgezaaide bk. Zeker ook wanneer ik er door in coma zou raken en hierdoor niet meer aan zou kunnen geven of ik pijn had of ander ongemak waardoor behandeling ervan bemoeilijkt, haast onmogelijk zou worden. Bovendien moet je aanspreekbaar zijn om een verzoek tot euthanasie te doen en gerealiseerd te krijgen. En in coma ben je dat niet. En uit de media weten we hoe moeilijk euthanasie dan ligt.

Ik heb wel aan laten tekenen in mijn dossier dat ik bv bij een behandelbare, omkeerbare ernstige longontstekeking bij nog goede kwaliteit van leven ervoor( zoals nu nog bij mij ) en kans ook erna, wel naar intensive care wil en behandeld wil worden.

Ik hoop dat je wat aan mijn ervaring met ' een niet- reanimeer afspraak ' hebt.

Gebruikersavatar
Team
Berichten: 302
Lid geworden op: zo 06 mei 2012, 10:31

Re: Reanimatie verklaring ?

Bericht door Team » ma 21 apr 2014, 17:29

Via Twitter:
Soms word reanimeren niet meer zinvol geacht maar wil behandelend team geen eenzijdige beslissing nemen. Een niet-reanimeerverklaring kan dan helpen. Als je het gevoel hebt gehad dat er op aangedrongen werd, is er iets in de communicatie niet helemaal goed gegaan. Dat zal niet de bedoeling zijn geweest.

Maronka

Re: Reanimatie verklaring ?

Bericht door Maronka » ma 21 apr 2014, 20:05

Hallo, ik heb die 3 verklaringen ingevuld en daar kan ik me ook in vinden, maar hoe mijn oncoloog mij met die niet reanimeren verklaring overrompelde dat verbaasde me.
Ik wil zeer beslist niet meer behandeld worden bij uitzicht loos lijden.
Maar zij drong daar bij mij zo op aan, ik kreeg echt het gevoel dat ik ieder moment eruit kon stappen.
De situatie is niet gunstig, maar hoe zij het bracht geeft me veel onrust, ik weet nu pas sinds 6 weken dat ik uitzaaiingen in mijn hoofd heb, en die zijn ook met sterke eenmalige bestraling behandeld.
Ik ga nu iig op zeer korte termijn met mijn huisarts verder in gesprek.
Ik was al bezig met die wilsverklaringen, maar zij wilde er niet mee wachten tot de volgende maand de afspraak.
Ik ben en was daar al mee bezig, maar zij vond het echt noodzakelijk dat ik dit NU vastlegde.
Ook mijn medicijn gebruik wat betreft pijn bestrijding en slaap medicatie, daar mocht ik mee doen wat ik zelf prettig vind.
Dit voelt echt niet goed.
Nu heb ik al meer problemen in dit ziekenhuis met deze arts gehad.
Maar dit geeft zoveel onrust.
Dees ik heb die pdf. Files via lotgenoten van jou gehad, en die vind ik uitgebreid genoeg, daar was ik mee bezig, maar nu voelt het zo of ik morgen er uit kan stappen, dit is niet prettig, oftewel zwaar k&@€te

Gebruikersavatar
Dees
Beheerder
Berichten: 4814
Lid geworden op: di 15 mei 2012, 08:27

Re: Reanimatie verklaring ?

Bericht door Dees » ma 21 apr 2014, 20:21

Hoi Maronka, alsof je met één been in het graf staat he, heeft ze je dat gevoel gegeven? Dat is niet leuk.

Ik kan me voorstellen dat ze het zo niet bedoeld heeft, maar meer als een formaliteit ziet. Misschien heeft ze onlangs aan de hand gehad dat een ernstig zieke patiënt gereanimeerd moest worden, terwijl die een prettigere en mooiere dood kan kunnen sterven als ze hem hadden kunnen laten gaan. Dat zou zomaar kunnen. Er is in de pers momenteel ook veel discussie over euthanasie en het blijkt helemaal niet zo eenvoudig als wij leken vaak denken. Je moet aan een heleboel eisen voldoen en dan nog...... Misschien heeft ze zoiets ook wel meegemaakt, dat euthanasie uiteindelijk niet meer geregeld kon worden.... Ik gis zomaar wat he....

Neem de tijd om te bedenken wat jij wilt en hoe je dat vast moet leggen. Misschien kan de huisarts je erbij helpen. In het ziekenhuis heb je ook maatschappelijk werksters die verbonden zijn aan de afdeling Oncologie. Misschien dat zij je ook nog kunnen helpen....

Take care !!
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com

Maronka

Re: Reanimatie verklaring ?

Bericht door Maronka » di 22 apr 2014, 18:13

Hoi,
Ik heb vandaag een afspraak met de huisarts gemaakt, en met de neuroloog beiden konden niet snel tijd vrij maken, maar ik heb mijn verklaring ingevuld.
Ik weet dat ik ongeneeslijk ziek ben, dat begint zo geleidelijk aan steeds meer tot me door te dringen.
Ik sta dus met een been in het graf
En jij zou best gelijk kunnen hebben qua de manier waarop ik de mededeling kreeg over de niet reanimatie verklaring.
We zijn allemaal maar mensen natuurlijk, maar er is met deze dame bij mij al zoveel mis gegaan en onbegrip geweest in de communicatie, dit kon ik er echt effe niet meer bij hebben.
8 weken geleden was ik nog aan mijn herstel bezig en nu weet ik dat ik niet meer zal herstellen.
Het word me toch op een botte manier gebracht zo.
Vandaag een gesprek via de telefoon toch alvast met de huisarts gehad, ze belde me terug toen ze wat tijd had en zij begreep dat ik er psychisch ook best wel door heen zat.
Ik ben duidelijk terminaal, dat is me nu wel duidelijk wanneer die term gebruikt word is vaak in een later stadium, maar ik word niet meer beter.
Hoe vaak mijn hersenen bestraald kunnen worden hangt af van de grote, het aantal en de plaats waar het terug komt, het is niet de vraag of het terug komt maar wanneer .
Ik geeft nu pas weer antwoord omdat ik nu de pc gebruik en gister via de ipad de website niet meer begreep.
En ik wilde toch even netjes antwoorden.
Ik heb nu mijn antwoorden eigenlijk al van mijn huisarts.
Iig bedankt voor jullie reacties.
Ik heb voor nu even niets meer te vragen.

KNUFFELSS

Gebruikersavatar
Dees
Beheerder
Berichten: 4814
Lid geworden op: di 15 mei 2012, 08:27

Re: Reanimatie verklaring ?

Bericht door Dees » di 22 apr 2014, 18:41

Hoi Maronka, pfffff...... veel he en heftig he...... Het vraagt nogal wat van je om ineens een ommezwaai te maken..... Ik kan niet beoordelen of je echt terminaal bent. 'Terminaal' noem je het eigenlijk pas als je echt stervend bent, maar je noemt het 'palliatief' als je niet meer beter wordt waarbij je vaak nog wel behandeld kunt worden. Soms kunnen borstkankerpatiënten die palliatief behandeld worden, nog wel een hele tijd leven en vaak ook nog met goede kwaliteit van leven.

Fijn dat je huisarts je terugbelde. Het klinkt alsof je een goede relatie hebt met je huisarts en dat is in deze fase ook heel belangrijk. Als het niet lekker loopt met je oncoloog, kun je proberen om dat met haar te bespreken. Als het echt niet wil, zou je kunnen overwegen om een andere oncoloog te zoeken of te kijken of er een palliatief team of palliatief verpleegkundig specialist is, die je bij al deze moeilijke fasen kan helpen en die de weg kent waar je welke hulp kunt krijgen.

Wat zou je in deze chaotische en verdrietige situatie kunnen helpen? Laat maar weten, dan proberen we, als we dat kunnen, met je mee te denken....

Take care !!
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com

Gesloten

Terug naar “April 2014”