Docetaxel doorgaan of...?

Moderators: Angela, Superuser, Team, Sanne

Gebruikersavatar
Team
Berichten: 302
Lid geworden op: zo 06 mei 2012, 10:31

Docetaxel doorgaan of...?

Bericht door Team » do 27 mar 2014, 19:37

Bericht van Mine
Beste Dees,

Je hebt me in december ontztettend goed geholpen aan de vooravond van mijn Chemo.

Intussen ben ik in jan begonnen met chemo eerst een 3-tal kuren en daarna heb ik 1 kuur (van de totaal voorziene 3) gehad met Docetaxel.

Dit in het A ziekenhuis.

Eerder heb je me al aangegeven dat de volgorde "opereren en dan chemo" bij de huidige inzichten liever andersom had gemoeten omdat er nu geen goede diagnostiek is om te zien of de de chemo goed aanslaat.
Maar ik kan het helaas niet meer omkeren....

Maar ik heb nu een andere vraag mbt mijn eerste Docetaxel kuur.

De eerste 3 kuren heb ik heel goed verdragen zonder te veel akelige bijwerkingen.

Echter heb ik nu een akelige bijwerking gekregen met mijn eerste Docetaxel kuur, nl het zgn Hand-foot syndrome.

De oncoloog en dermatoloog hier wisten dit aanvankelijk niet te plaatsten en schreven me een kuur voor met een behoorlijk zware corticososteroidzalf (3x per dag ipv de standaard 1x). Dit hielp overigens wel wat.
Toen de klacht zich uitbreidde hebben de specialisten ons verteld dat men de bijwerking inmiddels had vastgesteld als hand-foot syndrome.
Mijn man vond een interessante publicatie uit Turkye, een beschrijving van deze klacht en een onderzoek(je) met 10 patienten met een behandeling met Henna.

Henna wordt tradioneel door vrouwen gebruikt (in Oosterse landen) om oa handen te "versieren"

Het viel deze oncoloog op, dat bij een patient de klachten optraden op de voeten, maar niet op de handen, waarna hij de vrouw aanraadde om ook op de voeten eens henna aan te brengen. Na een week waren de klachten verholpen.

Daarna zette hij een soort "trial" op met 10 patienten met dezelfde resulaten.

Mijn man heeft snel henna gekocht.
Ook heeft hij een kopie aan mijn behandelende specialisten gestuurd.

Als het je interesseert..zie hier kopie van de publicatie in de bijlage

Ook bij mij zijn de resultaten erg goed.

Nu ben ik ingepland voor mijn volgende chemo as dinsdag

In de publicatie staat, dat men in alle 10 gevallen door kon gaan met Docetaxel, wat gezien de effectiviteit van de chemo volgens het artikel beter is dan dose reduction etc

In alle onderzochte gevallen werd bij volgende kuren wekenlijks preventief henna opgebracht en kwamen de klachten niet terug.

De oncoloog durft het hier niet aan en wil overstappen naar een wekelijkse , mildere kuur (ipv de 3- wekelijkse Docetaxel)

Ik zit nu in dubio wat te doen, ik denk dat ik het wel aandurf om de kuur met Docetaxel te vervolgen, maar wat doe je nu in zo'n geval?

Of denk jij dat het inderdaad voor de effectiviteit van de chemokuur geen verschil maakt over te stappen op de mildere (wekenlijkse) kuur?

Ik vind het heel erg moeilijk Dees, mag ik je vragen wat jij zou doen?Ook heb ik nog een vraag.. na de chemo volgt vlgs planning bestralings-sessie in het okselgebied en de borstwand.

Er is bij de operatie 1 klier verwijderd en onderzocht. Er waren micro metastasen gevonden, vandaar de bestralingsessie later.

Is er een groot risico op een oedeem arm en is er een methodiek on te bepalen of er na de chemo nog aanleiding is of kan zijn om het bestralings plan te miniseren oid om het risico op een oedeemarm te beperken.

Ik kijk erg uit naar je reactie Dees....

geweldig wat je allemaal doet

lieve groet Mine

mijn gegevens

multifokale tumor 5.5 cm
operatief radikaal verwijderd (amputatie)
hormoon pos (2x)
her2 neg
angioinvasief

geen Mammaprint (volgens ziekenhuis geen toegevoegde waarde, wel is weefsel bewaard)

Gebruikersavatar
Dees
Beheerder
Berichten: 4834
Lid geworden op: di 15 mei 2012, 08:27

Re: Docetaxel doorgaan of...?

Bericht door Dees » do 27 mar 2014, 21:27

*nog bezig*
Hoi Mine, fijn om te horen dat we je goed hebben kunnen helpen.

Je schrijft over docetaxel (Taxotere). Krijg je die als monotherapie? Dat is ongebruikelijk. Of krijg je TAC (docetaxel-adriamycine-cyclofosfamide)? Ik ben ook benieuwd naar welke wekelijkse kuur je arts over wil stappen, paclitaxel (Taxol) monotherapie?

Er wordt bij voorkeur een derde generatie regime gegeven en dat is nooit docetaxel monotherapie, zie richtlijn. Weet je wat de overweging van jouw arts is geweest om je dan geen derde generatie regime te geven?

Afbeelding

Bron: Oncoline Richtlijn Mammacarcinoom 2012

Getverdemme, het handvoetsyndroom en wat een bijzondere trial beschrijf je en wat geweldig dat je baat hebt bij Henna. Geen idee hoe dat dan werkt, maar wat maakt het uit, als het maar werkt.
Is er een groot risico op een oedeem arm en is er een methodiek on te bepalen of er na de chemo nog aanleiding is of kan zijn om het bestralings plan te miniseren oid om het risico op een oedeemarm te beperken.
Bestraling heeft eigenlijk niks met chemo te maken. Bestraling is echt bedoeld om ter plekke (in de borst en de oksel) de kankercellen te doden. Chemo is bedoeld om de kankercellen te doden, maar dan vooral in de rest van het lichaam. Het plan zal dus niet aangepast worden. Het is lastig om te zeggen hoeveel risico je hebt op oedeemarm of andere klachten. Gezien de grootte van je tumor lijkt me bestraling wel echt nuttig.

Kun je hier iets mee?
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com

Mine

Re: Docetaxel doorgaan of...?

Bericht door Mine » do 27 mar 2014, 22:26

Bedankt Dees voor je reactie.

Ik heb even de papieren erbij gehaald en voor zover ik dat kan zien is mijn oorspronkelijk chemo regime als volgt:

Eerste 3 kuren (die ik al heb gehad): mix van
FEC ... Fluorouracil / 5-FU, Epirubicine, cyclofosamide
Met tussenperiode van 3 weken
Deze kuren heb ik goed doorstaan.

Daarna waren voorzien: 3 kuren (eveneens 3 wekenlijks) Docetaxel
Hiervan heb ik dus 1 kuur gehad met de beschreven complicatie handvoetsyndroom.

Klopt het dat dit regime genoemd wordt op de tweede regel in jouw tabel "Derde generatie schema" dus "3xFE100C a 3x docetaxel"


Gezien de complicatie handvoet syndrome wil mijn oncoloog de laatste 2x Docetaxel kuren nu vervangen door wekenlijkse Taxol kuren.

Heeft dit invloed op de effectiviteit van de kuur?

Groeten, Mine

Gebruikersavatar
Dees
Beheerder
Berichten: 4834
Lid geworden op: di 15 mei 2012, 08:27

Re: Docetaxel doorgaan of...?

Bericht door Dees » do 27 mar 2014, 22:52

Hoi Mine, oef gelukkig, 3 x FEC en dan 3 x Docetaxel is een derde generatie regime en het verandert aan effectiviteit niets als dat in wekelijks Paclitaxel (Taxol) verandert. Taxol en Taxotere zijn allebei taxanen. De ene heeft geen duidelijke meerwaarde boven de andere.

Ik hoop dat het goed gaat !!
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com

Mine

Re: Docetaxel doorgaan of...?

Bericht door Mine » do 27 mar 2014, 23:01

Dees, heel heel veel dank voor je antwoorden, ik ben gerustgesteld.

We gaan voor de wekenlijkse kuren en de daarop volgende bestraling.
Dit is me nu ook duidelijk.

Blik op oneindig, 2014 is sowieso een "kankerjaar" en we gaan ervoor vechten.

Ik heb heel veel steun aan dit forum, nogmaals mijn waardering!

lieve groet, Mine

Gesloten

Terug naar “Maart 2014”