keuze tussen borstamputatie en borstbesparend opereren

Moderators: Angela, Superuser, Team, Sanne

mariadj

keuze tussen borstamputatie en borstbesparend opereren

Bericht door mariadj » ma 23 sep 2013, 09:45

In januari 2013 is bij mij borstkanker (2 tumoren) geconstateerd met uitzaaiing naar 5 lymfklieren. Ik heb chemo gehad (AC kuur en Taxol) De kuren zijn goed aangeslagen en morgen word ik geopereerd. Mijn kankersoort is Her2 positief. Ik heb de keuze uit borstbesparend en amputatie. In eerste instantie adviseerde Zwolle amputatie maar na overleg met Antoni van Leeuwenhoek wordt gezegd dat beide behandelingen even goed zijn. Mijn kinderen zeggen echter (en dat voel ik zelf ook wel een beetje zo) dat het toch het veiligst is om de borst te laten amputeren. Maar dan lees ik weer een onderzoek waar wordt aangegeven dat vrouwen die een borstbesparende operatie hebben ondergaan wellicht meer kans op overleven hebben (geldt waarschijnlijk niet voor Her2 positief). Hoe dan ook, ik wordt de dag voor de operatie nog heen en weer geslingerd. Kan iemand mij helpen? Is bijvoorbeeld na de operatie te zien of het om multifocaliteit gaat of een "satellietje" (de twee tumoren liggen in hetzelfde kwadrant) of blijft dat onzeker. Verder begreep ik dat je na een borstbesparende operatie jaarlijks een mammografie krijgt en eventueel tussendoor lichamelijk onderzoek. Dit volgens de landelijke richtlijnen. Kan de regieverpleegkundige -ondanks de littekens- tijdig een nieuwe tumor ontdekken en hoe groot is de kans dat deze dan al is uitgezaaid. Ik weet dat ik laat ben met mijn vragen maar hoop toch dat ik nog op tijd (voor mijn operatie) een reactie krijg.

Gebruikersavatar
Dees
Beheerder
Berichten: 4834
Lid geworden op: di 15 mei 2012, 08:27

Re: keuze tussen borstamputatie en borstbesparend opereren

Bericht door Dees » ma 23 sep 2013, 18:22

Hoi Mariadj,
Sorry, ik kon echt niet eerder antwoorden. Spannend, zo net voor de operatie.

Wat je na borstkanker het meest bedreigt, is het krijgen van uitzaaiingen op afstand (longen, lever, botten, hersenen). Dan kun je nog wel behandeld worden, maar dan kun je niet meer beter worden. Alles wat je daar tegen kunt doen, heb je al gedaan, namelijk de chemokuren aangrijpen met Herceptin. De infusen met Herceptin zullen nog even doorgaan. Was de tumor verder niet hormoongevoelig? Anders zou hormoontherapie daar ook nog bij kunnen helpen.

Waren de tumoren met de neo-adjuvante chemotherapie compleet verdwenen? Dan zou je kunnen overwegen om je okselklieren te laten zitten en deze eventueel te laten bestralen. Dat geeft minder risico op restklachten dan het weghalen van alle okselklieren.

Overlevingskansen hebben eigenlijk niets te maken met de keuze waar je nu voor staat. Of je nou kiest voor een borstamputatie of voor een borstsparende operatie, qua overlevingskansen zal dat niet uitmaken.

Een reden om voor een borstamputatie te kiezen, is bijvoorbeeld als dat betekent dat je dan niet bestraald hoeft te worden. Als je toch bestraald wordt omdat ze je okselklieren laten zitten, dan is dat niet echt een voordeel.

Een ander voordeel kan zijn dat er zoveel borstweefsel weggenomen wordt dat er niet echt een mooie borst over blijft. Met oncoplastische chirurgie (dus als een plastisch chirurg mee opereert, is het resultaat vaak beter).

Is er een risico dat je BRCA-gendrager zou kunnen zijn? Als je drager bent van die genmutatie heb je een verhoogd risico op opnieuw borstkanker en op eierstokkanker. Meerdere tumoren kan wel een aanwijzing zijn voor gendragerschap. Dan is het weghalen van het borstweefsel in je aangedane borst en in de andere borst een goede manier om nieuwe tumoren te voorkomen.

Behalve een borstamputatie kun je ook nog kiezen voor een amputatie met directe reconstructie. Dan word je borstweefsel wel weggehaald, maar hou je een nieuw geconstrueerde borst over.

Het is te kort dag om een aantal zaken te onderzoeken. Dan zou ik voor borstsparend kiezen. Verander je de komende weken van mening, dan kun je altijd nog anders beslissen.

Veel sterkte !!
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com

Gebruikersavatar
Dees
Beheerder
Berichten: 4834
Lid geworden op: di 15 mei 2012, 08:27

Re: keuze tussen borstamputatie en borstbesparend opereren

Bericht door Dees » ma 23 sep 2013, 18:32

Met betrekking tot de controles....
Zelf vind ik belangrijk dat je ZELF als patiënt een doelstelling hebt waarom je gaat en waarom je dan naar een bepaalde arts gaat. Wat kom jij daar halen? Waarbij moet de arts jou helpen? Op welk gebied verwacht je een advies?

M.b.t. de kanker is het voldoende als er éénmaal per jaar wordt gekeken of er misschien een lokaal recidief is (dat de kanker terugkomt in de borst, de borstwand of huid of oksel waar je de eerste keer ook kanker had) of dat er een nieuwe tumor zit in je andere borst. Voor de rest, er wordt pas gezocht naar uitzaaiingen als er een reden is om dat te doen, namelijk als je klachten hebt. Je leeft niet langer als uitzaaiingen in een vroeg stadium gevonden worden.

De rest van de controles kun je heel prima overslaan als ze jou niet helpen. Krijg je er stress van, ga dan gewoon niet meer. Maar.... heb je specifieke klachten, kijk dan wie je kan helpen.

Een reden voor jou als patiënt om een consult aan te vragen kan zijn dat je wilt praten over je wens om eventueel een reconstructie te ondergaan, dat je bijwerkingen ervaart van de hormoontherapie, dat je restklachten ervaart van de chemotherapie, operatie of bestraling of dat je het psychisch moeilijk hebt. Daarbij hoop je dat de arts je tips kan geven of je kan doorverwijzen naar een gespecialiseerde hulpverlener. Voor zaken die met de hormoontherapie of met de chemotherapie te maken hebben, kun je het beste terecht bij de oncoloog. Voor zaken die te maken hebben met de bestraling kun je het beste terecht bij de radiotherapeut. Voor zaken die te maken hebben met de operatie, reconstructie en beperking van je schouder kun je het beste terecht bij de chirurg.

In de richtlijn die alle artsen, betrokken bij borstkanker, gebruiken staat het volgende:

DOEL
Nazorg is een essentieel onderdeel van de individuele patiëntenzorg tijdens en na behandeling voor kanker. Het behelst drie elementen.

•Het detecteren van nieuwe manifestaties van het behandelde mammacarcinoom of nieuwe daarmee geassocieerde maligniteiten.
•Voorlichting, begeleiding, ingaan op klachten en symptomen, signaleren van directe of late effecten van ziekte en behandeling en aandacht voor sociale gevolgen.
•Evaluatie van het medisch handelen en de gevolgen daarvan. Het initiatief voor een contact met dit doel kan zowel uitgaan van de arts als van de patiënt.
GEWENSTE ONDERZOEKEN

Afbeelding

Afbeelding

GEWENSTE ARTSEN EN NAZORGPLAN

Afbeelding

Bron: Richtlijn Mammacarcinoom

Het format voor een Individueel Nazorgplan kun je hier vinden.

Kun je hier iets mee?
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com

mariadj

Re: keuze tussen borstamputatie en borstbesparend opereren

Bericht door mariadj » di 24 sep 2013, 07:27

Heel erg bedankt voor je snelle reactie. Zelf was ik ook al min of meer tot deze conclusie gekomen maar de bevestiging was heel erg welkom!

Gesloten

Terug naar “September 2013”