Brca 2 en hypotheek

Moderators: Sanne, Team, Superuser, Angela

Loesje01

Brca 2 en hypotheek

Bericht door Loesje01 » ma 24 okt 2016, 17:35

Hallo,

Bij het afsluiten van een hypotheek en een overlijdensrisico verzekering zou ik verplicht zijn op te geven dat ik onder behandeling van een specialist ben geweest de afgelopen 5 jaar (3 jaar geleden borstkanker op 27 jarige leeftijd, bleek brca 2 mutatie).
Ik ben (bij dit bedrag) níet verplicht om mijn genmutatie door te geven.

Weet iemand hier:
- hoeveel de premie omhoog gaat wanneer ik eerlijk aangeef dat ik onder behandeling ben geweest.
- wanneer ik aangeef dat ik onder behandeling ben geweest. Hoe ver mogen zij dan vervolgens doorvragen?
- wanneer ik hier géén eerlijk antwoord op geef (als ik niet eerlijk aangeef dat ik onder behandeling ben geweest) en ik kom te overlijden aan kanker. In heoverre krijgt de verzekering dan informatie, wat mogen zij opvragen en zouden zij überhaupt dan vermoedens hebben van een niet eerlijk opgegeven genafwijking?

Ik vraag het omdat ik er een stuk onrecht in vind zitten. Ik heb alle preventieve behandelingen ondergaan en vind dat ik daarmee drastisch mijn kans op kanker heb verminderd.

Bij een bepaalde vraaggrens voor het verzekerde bedrag (260.000 ongeveer) mogen ze vragen naar genafwijking. Daar zitten wij onder. Wel wordt erbij gezet: als je onder behandeling bent geweest moet je dit wél melden.


Hoe denken jullie hierover? Heeft iemand ervaring en of tips?

Alvast bedankt!

Gebruikersavatar
Dees
Beheerder
Berichten: 4781
Lid geworden op: di 15 mei 2012, 08:27

Re: Brca 2 en hypotheek

Bericht door Dees » ma 24 okt 2016, 21:30

Beste Loesje01,
Dat je een BRCA2-mutatie hebt, hoef je niet door te geven als je onder het verzekerde bedrag van 250.000 euro blijft. Als je geen kanker had gehad en verder gezond was geweest, had je zo een overlijdensrisicoverzekering kunnen afsluiten en had je op alle vragen van de Gezondheidsverklaring Nee kunnen antwoorden.

Maar.... je hebt borstkanker gehad en dát maakt dat je de komende jaren een vergroot risico hebt om aan borstkanker te overlijden. Dat je borstkanker hebt gehad, moet je melden. Als je dat verzwijgt en je komt te overlijden, wordt er niet uitgekeerd. Bij overlijden wordt nagegaan waaraan je overleden bent en of daarvan al tekenen waren voordat je je overlijdensrisicoverzekering afsloot. Niet melden is fraude en fraude komt meestal aan het licht.

Zo werken verzekeringen. Een grote groep mensen betaalt een premie omdat bij een enkeling uitgekeerd moet worden. Als mensen met een hoog risico om te overlijden zonder selectie en zonder hogere premie een overlijdensrisicoverzekering af zouden kunnen sluiten, moet er voor méér dan een enkeling uitgekeerd worden. Dat kan alleen als de premies voor iedere verzekerde omhoog zou gaan.

Een hypotheek is maatwerk. Er zijn andere manieren om financieel risico af te dekken dan met een overlijdensrisicoverzekering. Je moet dus naar een goede hypotheek- en verzekeringentussenpersoon gaan en je laten voorlichten. Soms kan een huis als onderpand dienen. Soms is het inkomen van de partner genoeg om het risico af te dekken. Soms kan spaargeld meetellen. Soms kun je wel een verzekering afsluiten, maar wordt 'overlijden tgv borstkanker' uitgesloten of je betaalt een hogere premie.

Een goede verzekeringsdeskundige vraagt informatie op bij verschillende verzekeraars en denkt met je mee hoe je wel een huis kunt kopen. Vaak moet je een apart tarief betalen voor zijn diensten. Dat garandeert een grotere onafhankelijkheid dan vroeger, toen tussenpersonen betaald werden doordat ze een percentage van de verzekering of hypotheek kregen van de hypotheekverstrekker of verzekering.

We hebben geen inzicht in verhoogde premies omdat dat van situatie tot situatie verschillend is.

Kun je hiermee vooruit?
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com

Gebruikersavatar
Dees
Beheerder
Berichten: 4781
Lid geworden op: di 15 mei 2012, 08:27

Re: Brca 2 en hypotheek

Bericht door Dees » ma 24 okt 2016, 21:43

Ik lees bij de consumentenbond:
Kom je niet in aanmerking voor Nationale Hypotheek Garantie en heb je geen behoefte aan een overlijdensrisicoverzekering, bijvoorbeeld omdat je geen partner hebt of omdat je partner ook het huis kan betalen als jouw inkomen wegvalt, dan hoef je bij enkele banken geen verzekering af te sluiten. Dit is onder meer het geval bij ABN Amro, Florius, ING en RegioBank.

Het strengst is Lloyds Bank. Hier moet je het deel boven 50% van de waarde van de woning afdekken door een verzekering. Bij Rabobank hoef je alleen een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten als de lening hoger is dan de waarde van de woning. In dat geval moet het deel boven 90% van de waarde van de woning afgedekt worden.
Annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering
Gaat de voorkeur uit naar een annuïteitenhypotheek, kies dan voor een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering. Dit is een verzekering waarvan de verzekerde som elke maand of elk jaar (afhankelijk) van de verzekeraar omlaag gaat. Betaal je 4% hypotheekrente, kies dan voor een 4% dalende verzekering. De verzekerde som gaat dan in hetzelfde tempo omlaag als de hypotheekschuld. Zo ben je goed verzekerd, zonder dat je te veel premie betaalt.

Lineair dalende overlijdensrisicoverzekering
Sluit je een lineaire hypotheek, kies dan voor een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering.
Heb je een overlijdensrisicoverzekering niet echt nodig, of alleen nodig zolang de kinderen nog niet volwassen zijn, dan kun je ook kiezen voor een looptijd van de verzekering die korter is dan de looptijd van de hypotheek. Dit scheelt behoorlijk in de premie. Immers de premie per €1000 is voor een vijftiger veel hoger dan voor iemand van dertig jaar.

Bij hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie is dit helaas niet mogelijk. Ook bieden lang niet alle banken deze mogelijkheid. Bij die banken kun je wel de overlijdensrisicoverzekering stop zetten zodra de restschuld van de hypotheek lager is dan de grens die ligt tussen 50 en 90% van de waarde van de woning. Deze optie is duurder dan de keuze voor een kortere looptijd bij aanvang van de lening.
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com

Gesloten

Terug naar “Oktober 2016”