Lobulair Invasieve kanker (ILC)

Moderators: Sanne, Team, Superuser, Angela

Wepe
Berichten: 68
Lid geworden op: vr 18 mar 2016, 20:22

Lobulair Invasieve kanker (ILC)

Bericht door Wepe » za 01 okt 2016, 20:23

@ Fraz 1
FDG-PET cannot dx an ILC patient as metastases-free. Mets are frequently not FDG-avid; ILC met sites (eg gut) difficult to see. #lobular2016
Copied:
Ulaner - #lobular #breastcancer less FDG-avid (ie less detectable by PET) than other breast cancers. Compounds imaging issues. #lobular2016
MRI powerful in detecting spread of ILC (multifocal disease) and local invasion, but recommendations for use are mixed. #lobular2016
@mjsikora So MRI more effective than PET for ILC mets detection? #lobular2016[/i][/i]

Dit alles komt uit het verslag van Lobulair2016 in Pittsburg op de twitteraccount van Matthew J. Sikora (een borstkanker onderzoeker gespecialiseerd in ILC) https://twitter.com/mjsikora
dx= diagnose; mets= metastase.

Aan jouw lijstje bij uitzaaiingen zou denk ik nog toegevoegd moeten worden dat uitzaaiingen ook in de organen van de buikholte voorkomen: in de uterus en eierstokken, nieren, lever en blaas.
Maar ook in de buikwand.

De reden dat ILC een betere prognose kan hebben is misschien dat ILC vaak samengaat met een lage KI 67, wat het een langzame "groeier" maakt. Tegelijk zou dat lage KI 67 ook de reden kunnen zijn dat niet in alle ILC gevallen chemo effectief is.
Jouw suggestie betreffende leeftijd zou ook nog goed kunnen.
BTW ik ben 65 :oops:
groet Wepe

Fraz1

Re: Lobulair Invasieve kanker (ILC)

Bericht door Fraz1 » zo 02 okt 2016, 12:03

Dank je wel wepe,

Wat doet ki 67 of wat is het precies ? Hoe weet je of je dat had ?

Waarom zijn de aanbevelingen voor mri mixed ?

Ik las dat in 2/3 van de gevallen bij ductaal 55+ is en bij lobulair 60+. Ik zelf was 44 en 46 jaar.

Groetjes

Fraz1

Fraz1

Re: Lobulair Invasieve kanker (ILC)

Bericht door Fraz1 » zo 02 okt 2016, 14:10

1. Minder goed zichtbaar mammografie
2. Uitzaaiingen minder goed zichtbaar petscan
3. P120 gen en E-Catherine eiwit ( ontbreekt) dit heeft te maken met kleefstof tussen de cellen waardoor cellen vaker loslaten ( uitzaaiien) bij bijv. Darm en longkanker geeft dit negatievere prognose. Bij muizen ontstaat door E-Catherine eiwit weg te nemen lobulairachtige tumoren.
4. Geen kalkspatjes bij voorstadia
5. Geen knobbeltje maar diffuus
6. Minder goede reactie op chemo
7. Minder goede reactie op tamoxifen
8. Vaker bij oudere vrouwen
9. Vaker uitzaaiingen in Buikgebied ( maag, darmen, eierstokken, buikwand)
10. Vaker multifocale en bilateraal ( meerdere tumoren en beide borsten)
11. Vaker minder schone snijvlakken na borstbesparend
12. Vaker toch uitzaaiingen ondanks schone poortwachtersklieren
13. Betere prognose
14. Uitzaaiingen kunnen nog na 20 jaar ontdekt worden.
15. Lage KI 67 waarde
16. Ontstaat vaker bij vrouwen die na 30 eerste kind kregen
17. Vaak er/pr +
18. Komt vaker voor bij chek2

Mijn idee/ gedachte/ speculatie op bovenstaande ( als leek dus corrigeer mij vooral)
lobulair ontstaat ( als je uitgaat van testen bij muizen) door het ontbreken van E-Catherine eiwit ( lijm tussen de cellen) waardoor cellen loslaten ( hoe komt dat? Genetisch ? Ziekte ?) heel langzaam groeien deze celletjes uit tot langwerpige kwalachtige tumoren in de borst Vaak meerdere plaatsen in de borst en vaak in beide borsten. Dit kan al meer dan twintig jaar geleden gestart zijn en daarom ook dat uitzaaiingen soms pas na 20 jaar ontdekt worden. Omdat ze zo langzaam groeien reageren ze minder goed op chemo.
Wat ik begreep ook is dat er steeds meer aanwijzingen zijn dat een aromatasse remmer in feite de eventuele losse cellen slapend kan houden omdat de cellen geen voeding ( oestrogeen) krijgen. Stop je ermee dan kunnen de cellen weer verder gaan delen.

Klopt dit bovenstaande dan is het de vraag in hoeverre chemo zinnig is en zou het aan te bevelen zijn bij hormoongevoelige ILC om HT te blijven slikken. Dan zou ILC bijna een chronische ziekte worden.

Wepe
Berichten: 68
Lid geworden op: vr 18 mar 2016, 20:22

Re: Lobulair Invasieve kanker (ILC)

Bericht door Wepe » zo 02 okt 2016, 20:10

Wat doet ki 67 of wat is het precies ? Hoe weet je of je dat had ?
Hier staat alle info over KI 67 wel in het Engels:
http://www.breastcancer.org/symptoms/di ... rate_grade
of in het Nederlands:
https://www.esmo.org/content/download/6 ... ienten.pdf
Ki-67-labelingindex
Ki-67 is een eiwit* dat voorkomt in de kern van delende cellen maar niet in die van cellen in rust. De Ki-67-labelingindex geeft het percentage cellen aan waarin Ki-67 kan worden gevonden. De analyse van het percentage delende cellen is een methode om de proliferatie* van de tumor te bepalen. Sterk prolifererende tumoren groeien sneller en hebben een slechtere prognose dan traag prolifererende tumoren, maar tegelijkertijd zijn sterk prolifererende tumoren gevoeliger voor chemotherapie*.

Waarom zijn de aanbevelingen voor mri mixed ?
Daarop is geen antwoord gegeven zie de link met het transcript van de tweets van Matthew J. Sikora: https://twitter.com/mjsikora.
Ikzelf vermoed kostbaarder?
Groet, Wepe

Anet
Berichten: 4
Lid geworden op: ma 03 okt 2016, 08:27

Re: Lobulair Invasieve kanker (ILC)

Bericht door Anet » ma 03 okt 2016, 08:34

Dank jullie wel Fraz en Wepe voor het delen van de info over lobulaire borstkanker. Ik had zelf ook een lobulaire tumor. Heb altijd begrepen en gelezen dat de prognose vrij gunstig is. Nu lees ik dat de kans op uitzaaiingen zelfs bij een schone poortwachterklier groter is? Dit is met elkaar in tegenspraak? Het is toch juist zo dat lobulaire kanker zich diffuus binnen de borst verspreidt maar minder geneigd is uit te zaaien?

Gebruikersavatar
Dees
Beheerder
Berichten: 4777
Lid geworden op: di 15 mei 2012, 08:27

Re: Lobulair Invasieve kanker (ILC)

Bericht door Dees » ma 03 okt 2016, 10:37

Er staat iets anders. Er staat dat het vaker voorkomt bij lobulaire borstkanker dat er ondanks een schone poortwachtersklier toch uitzaaiingen gevonden worden. Er staat niet dat de kans op uitzaaiingen groter is. Voor zover ik weet is het inderdaad zo dat lobulaire borstkanker minder vaak uitzaait.
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com

Anet
Berichten: 4
Lid geworden op: ma 03 okt 2016, 08:27

Re: Lobulair Invasieve kanker (ILC)

Bericht door Anet » ma 03 okt 2016, 11:49

Ja Dees, je hebt gelijk. Dank je wel.

Fraz1

Re: Lobulair Invasieve kanker (ILC)

Bericht door Fraz1 » ma 03 okt 2016, 21:35

Hier zijn interessante recente artikelen over ILC ( Engelstalig )

http://www.breast-cancer-research.com/series/LBC

Het lijkt er trouwens op dat op korte termijn de prognoses inderdaad beter zijn voor ILC maar de lange termijn wellicht minder goed dan IDC.

Wepe
Berichten: 68
Lid geworden op: vr 18 mar 2016, 20:22

Re: Lobulair Invasieve kanker (ILC)

Bericht door Wepe » vr 07 okt 2016, 19:51

Hoi Fraz, je doelt dan op het eerste artikel, neem ik aan geschreven door de heer Lehmann.
Naar mijn idee heeft hij uit verschillende artikelen een compilatie proberen te maken van een aantal wel/niet voorkomende zaken.
Zelf heeft hij geen onderzoek gedaan althans daar heeft hij het niet over, wel geeft hij zijn mening weer, die natuurlijk zijn mening is die hij heeft gedestilleerd uit die artikelen. Ik vind zijn conclusie t.a.v. de prognoses niet echt overtuigend.
Bovendien vind ik het artikel wat populair geschreven m.n. deze paragraaf:
Numerous commentaries or reviews about lobular breast cancer begin with the phrase 'the most frequent special subtype of human breast cancer' or some variation of it. Often the statement follows that lobular breast cancer typically has (whichever percentage of cases is hidden behind the word 'typically') a better prognosis. However, gynaecological oncologists from time to time see patients with a reasonably small, nearly indolent looking breast tumour classified by the pathologist as 'lobular' which, at some point, develops into a highly aggressive, principally unmanageable metastatic disease. As well as this, some might say 'anecdotal', evidence contradicting the usual phrase about the 'typically better prognosis', comprehensive studies on really large cohorts also do not support this view [1]. The long-term prognosis might be even worse compared with invasive ductal carcinoma [2]. But what are the underlying molecular mechanisms?
De site http://breast-cancerresearch.com/series/LBC kan ik niet vinden. groet, Wepe

Fraz1

Re: Lobulair Invasieve kanker (ILC)

Bericht door Fraz1 » vr 07 okt 2016, 22:40

Hoi wepe,

Je hebt niet helemaal de link goed overgenomen ( mist een streepje)

http://www.breast-cancer-research.com/series/LBC

Daar las ik dit artikel http://www.breast-cancer-research.com/content/17/1/99
Waarin stond dat ILC op langere termijn een minder gunstige uitkom had en die verwees naar
http://jco.ascopubs.org/content/26/18/3006.full bij DFS en Os. In grafiek http://jco.ascopubs.org/powerpoint/26/18/3006/F1

Maar ook in andere artikelen heb ik gelezen ( sorry kan die niet 123 meer vinden) dat in het begin ILC betere prognoses had maar op langere termijn idc werd ingehaald door ILC.

Groetjes

Fraz

Gesloten

Terug naar “Oktober 2016”