Borsttumor te zien op longfoto/x-thorax?

Moderators: Team, Superuser, Angela, Sanne

Denny

Borsttumor te zien op longfoto/x-thorax?

Bericht door Denny » do 28 mei 2015, 20:39

Hallo iedereen,

Mijn moeder wordt voor haar borstkanker momenteel neo-adjuvant behandeld en ze is nu net met de eerste chemokuur begonnen. De tumor zit er dus nog, 2,7cm, schone poortwachtersklier, hormoongevoelig, graad weet ik zo niet.

Doordat ze de laatste tijd behoorlijk aan het hoesten is, is er besloten hiermee naar de huisarts te gaan. Hij wilde na een aantal vragen en het luisteren met de stethoscoop het zekere voor het onzekere nemen door een verwijzing mee te geven om een longfoto te maken. Deze is inmiddels gemaakt en er blijkt wel een afwijking te zien. Deze is echter precies ter hoogte van de tumor in de borst die er al zat en hij acht de kans aanwezig dat dat dus de afwijking is die de foto laat zien en niet persé een nieuwe tumor/uitzaaiing. Om aan alle onzekerheid een eind te maken is er een afspraak gemaakt voor een CT-scan.

Tot die tijd zitten wij hier dus in grote onzekerheid. Is het een uitzaaiing? Is het een nieuwe, op zich zelf staande tumor? Of heeft de huisarts gelijk?

Wat is jullie kijk hierop? Is het überhaupt mogelijk wat de huisarts aangedragen heeft?

Gebruikersavatar
Dees
Beheerder
Berichten: 4750
Lid geworden op: di 15 mei 2012, 08:27

Re: Borsttumor te zien op longfoto/x-thorax?

Bericht door Dees » do 28 mei 2015, 22:16

Hoi Denny, getsie wat spannend. Ik begrijp er niks van dat de huisarts geen contact heeft gezocht met de oncoloog. Die behandelt je moeder en die moet ook geïnformeerd worden over klachten en dan bepalen of er wel of geen CT-scan gedaan moet worden. Als ik jou was, zou ik het morgen kortsluiten met de mammacareverpleegkundige, verpleegkundig specialist oncologie of de oncoloog.
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com

Denny

Re: Borsttumor te zien op longfoto/x-thorax?

Bericht door Denny » do 28 mei 2015, 22:35

Hallo Dees,

De huisarts heeft dat in eerste instantie wel gedaan toen ze met die hoestklachten aanklopte. De oncoloog was toen ook van mening dat er beter voor de zekerheid wel een longfoto gemaakt kon worden. Wellicht hebben ze naar aanleiding van de uitslag van de longfoto nogmaals contact gehad over het wel of niet ondergaan van een CT-scan.

Wat mij meer bezig houdt is de vraag of de tumor in de borst überhaupt wel zichtbaar is op een x-thorax? Want in dat geval zou het toch vrij normaal moeten zijn dat er iets te zien is op zo'n longfoto? Het klinkt wel logisch, aangezien ze een röntgenfoto maken van de borstkas en eventuele tumoren daarop oplichten, dus zou je zeggen dat de nog aanwezige borsttumor dan ook oplicht. En mocht dat allemaal zo zijn, vind ik het nog vrij vreemd dat zo'n foto geen uitsluitsel geeft, aangezien ze een foto van de voorkant en een foto van de zijkant nemen, dan zou je toch denken dat ze het onderscheid wel kunnen maken.

Vragen, vragen, vragen; onzekerheid.

Gebruikersavatar
Dees
Beheerder
Berichten: 4750
Lid geworden op: di 15 mei 2012, 08:27

Re: Borsttumor te zien op longfoto/x-thorax?

Bericht door Dees » vr 29 mei 2015, 21:13

Ik ga het navragen
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com

net_arts

Re: Borsttumor te zien op longfoto/x-thorax?

Bericht door net_arts » za 30 mei 2015, 15:40

Beste Denny,

Wat een onzekere situatie. Hopelijk kan de CT scan snel gemaakt worden.
Om maar meteen een eerlijk antwoord te geven; een borsttumor kun je nooit zien op een x-thorax. Dat wil natuurlijk helemaal niet zeggen dat je nu meteen van het ergste uit moet gaan hoor. Ik heb de x-thorax natuurlijk niet zelf gezien, maar er zijn veel mogelijke verklaringen voor de afwijking op de foto, bv een ontsteking, restafwijking, drogbeeld, etc.
Wat ik eigenlijk het belangrijkste vindt; wat heeft de radioloog in zijn verslag gezegd? Vindt de radioloog de foto verontrustend? Heeft de radioloog een CT geadviseerd?

Veel sterkte!

Denny

Re: Borsttumor te zien op longfoto/x-thorax?

Bericht door Denny » za 30 mei 2015, 16:22

Hallo Lex,

Bedankt voor je antwoord, helaas niet echt geruststellend :(

Volgens de huisarts was het in ieder geval geen longontsteking en de radioloog wilde wel graag een CT-scan zien alvorens hij met zekerheid iets ging zeggen. Over de inhoud van het rapport van de radioloog is ons niets bekend/verteld; is er een manier om daar vandaag of morgen nog achter te komen?

Het is toch ontzettend vreemd dat deze radioloog en huisarts zeggen dat het mogelijk is, terwijl het volgens u het tegendeel waar is, twee antwoorden die lijnrecht tegenover elkaar staan, hoe is het mogelijk zou je denken.

Maandag zal de CT-scan plaatsvinden en dinsdag volgt de uitslag, ik vrees met grote vrezen nu..

net_arts

Re: Borsttumor te zien op longfoto/x-thorax?

Bericht door net_arts » za 30 mei 2015, 16:30

Beste Denny,

Ik begrijp de angst. Eerlijk gezegd denk ik niet dat de radioloog heeft gezegd dat de borsttumor mogelijk te zien is op de rontgenfoto, ik vermoed dat dit de interpretatie is van de huisarts.
Je hebt altijd het recht om de uitslag van een radiologisch onderzoek op te vragen, maar ik denk niet dat dat in het weekend zal lukken. Je kunt het beste maandag even bellen met de afdeling radiologie en vragen of je een kopie van het verslag en/of de foto kunt krijgen.
Ik snap overigens heel goed dat de radioloog een CT scan adviseert; op een thoraxfoto zie je vaak iets waarvan je gewoon niet met zekerheid kunt zeggen wat het is. Een CT geeft dan veel meer duidelijkheid.

Nogmaals, het hoeft echt niet meteen het ergste te zijn hoor. Uitzaaiingen naar de longen komen wel voor bij borstkanker, maar we zien het gelukkig toch maar weinig, terwijl we wel heel vaak 'iets' zien op een thoraxfoto.

Denmy

Re: Borsttumor te zien op longfoto/x-thorax?

Bericht door Denmy » za 30 mei 2015, 16:40

Beste Lex,

Ja dat zou natuurlijk ook goed kunnen, alhoewel de huisarts benadrukt heeft dat hij nog persoonlijk contact heeft opgenomen met de radioloog. Dat zou dan een misverstand van jewelste zijn als je het mij vraagt.

Zou je misschien uit kunnen leggen waarom een borsttumor op een x-thorax niet zichtbaar kan zijn? Ik geloof het hoor, maar het klinkt zo logisch dat het wel kan, aangezien de tumor behoorlijk hoog in haar borst zit, en dus ook dicht bij haar longen..

net_arts

Re: Borsttumor te zien op longfoto/x-thorax?

Bericht door net_arts » za 30 mei 2015, 16:57

Hi Denmy,

Ik zal het proberen uit te leggen.
Wanneer je met een rontgenfoto weefsel van elkaar wilt onderscheiden, dan is het belangrijk dat die weefsels een verschillende densiteit hebben. Een longtumor is bv veel denser dan het omgevende longweefsel dat veel lucht bevat. Daardoor is een longtumor met een lage dosis vaak al goed zichtbaar.

Een tumor in de borst, bevindt zich tussen borstweefsel; deels klierweefsel en naarmate de leeftijd vordert, meer vetweefsel. Wil je een tumor herkennen tussen de omliggende 'weke delen', dan zul je oa een hogere dosis moeten geven, de borst moeten comprimeren en zorgen dat er geen andere weefsel in het veld zitten, zoals longweefsel.

Om deze redenen kun je op een longfoto vaak wel weer de tepels herkennen; deze zijn omgeven door de buitenwereld en niet door borstweefsel. Aan de andere kant kun je een tumor in de buik bv ook nooit zien op een X-BOZ (buikfoto). Verkalkingen, zoals nierstenen, daarentegen weer wel, om dat daarbij de densiteit veel hoger is dan het omliggende weefsel.

Ik hoop dat ik zo in een notendop de rontgen techniek een beetje heb kunnen uitleggen.

Gesloten

Terug naar “Mei 2015”