Re: 21 keer bestralen ipv 16

Moderators: Team, Superuser, Angela, Sanne

angelica

Re: 21 keer bestralen ipv 16

Bericht door angelica » di 18 jun 2013, 20:04

ik heb een vraagje ik hoor iedereen over 16x bestralingen . ben vandaag gegaan voor de voorbereiding en nu zeg de arts dat ik 21keer moet gaan mm schrik 21 keer dat hoor en zie ik nergens heb je daar al van gehoord ? Komt dat door tripel negatief met micro uit zaaiingen

Gebruikersavatar
Dees
Beheerder
Berichten: 4749
Lid geworden op: di 15 mei 2012, 08:27

Re: 21 keer bestralen ipv 16

Bericht door Dees » di 18 jun 2013, 21:08

Het aantal bestralingen varieert bij borstkankerpatiënten van 16 tot 35. In een periode van drie tot ruim zeven weken, krijgt u op iedere werkdag enkele minuten bestraling. Er is geen verband tussen het aantal bestalingen en de ernst van de kanker.
Bron: UMC Utrecht Radiotherapie
Het UMC Utrecht Cancer Center heeft medio 2011 nieuwe bestralingsschema’s ingevoerd voor patiënten die een borstsparende operatie hebben gehad. Het schema voor patiënten van 50 t/m 70 jaar is korter en intensiever geworden. Voordeel voor de patiënten is dat de duur van de behandeling korter wordt: van 6,5 naar 4 weken. Voor patiënten vanaf 70 jaar was de behandelduur reeds in 2009 van 5 naar 3 weken gegaan.
De resultaten van de behandeling (kans dat borstkanker in de borst terugkomt, overleving en cosmetisch resultaat) blijven hetzelfde, evenals de bijwerkingen.

Borstsparende behandeling
Borstsparende behandeling wordt toegepast bij borstkanker of een voorstadium van borstkanker (dcis). De behandeling bestaat uit borstsparende operatie en radiotherapie (bestraling).
Bij patiënten t/m 70 jaar bestaat het schema voor radiotherapie uit bestraling van de borst en een boost op het gebied waar de tumor (/dcis) heeft gezeten.
Bestraling van de borst is nodig om de kans te verkleinen dat borstkanker terugkomt na de borstsparende operatie. Zonder radiotherapie zou dat risico tot 10 jaar na de operatie 30-40% zijn; met bestraling is dat gemiddeld 10%. Met de boost wordt de kans dat borstkanker terugkomt verder gehalveerd bij patiënten t/m 70 jaar.

Aantal bestralingen Tot 2009 werden alle patiënten behandeld met 25 bestralingen. In het Verenigd Koninkrijk werden 3 grote studies verricht om te onderzoeken of een kortere, intensievere kuur mogelijk was. De ene groep patiënten werd behandeld met het standaard lange schema (25x) en de andere groep met kortere schema's (13-16x). Deze patiënten werden 5 jaar na de behandeling gevolgd. Er was geen verschil tussen de beide groepen in opnieuw optreden van borstkanker (lokaal recidief), overleving, cosmetisch resultaat en bijwerkingen (hartschade, longklachten).

Uit de studies bleek dat het verantwoord was om patiënten te bestralen met kortere schema’s van 13-16x (=hypofractioneren; dit betekent een hogere bestralingsdosis) in plaats van 25x. In het UMC Utrecht Cancer Center is in 2009 reeds begonnen met het kortere schema voor 70+ patiënten, omdat deze groep na de operatie niet wordt behandeld met chemotherapie.
Patiënten jonger dan 70 jaar worden vaak wél behandeld met chemotherapie. Omdat chemotherapie en radiotherapie beide hartklachten kunnen veroorzaken, werd besloten om het kortere bestralingsschema nog niet bij patiënten jonger dan 70 jaar toe te passen…

Voor de leeftijdsgroep van 50 t/m 70 jaar bleef het 25x-schema bestaan. Voor die groep was meer onderzoek nodig om vast te stellen of een korter schema verantwoord is. Die extra onderzoeksresultaten zijn er inmiddels.

Vorig jaar is een Canadese studie gepubliceerd, met hierin ook 2 groepen, waarbij 25x met 16x is vergeleken. De resultaten zijn gedurende 10 jaar onderzocht, en bleken ook hier gelijk. Dus opnieuw geen verschil in opnieuw optreden van borstkanker, overleving, cosmetisch resultaat en bijwerkingen. Tevens was in de eerder genoemde Britse studies inmiddels gekeken naar de schouderfunctie en kwaliteit van leven. Ook daaruit kwam geen verschil tussen beide behandelde groepen.

Korter bestralingsschema nu ook voor patiënten 50 t/m 70 jaar

In Nederland is daarom vorig jaar vanuit het LPRM (landelijk platform van radiotherapeuten mammacarcinoom) het voorstel gekomen om het Canadese schema over te nemen: 16x. Tevens hebben zij het boost-schema ook aangepast, van 8 bestralingen naar 5 bestralingen in het 16x-schema. Het LPRM heeft tevens de hartdosis van beide schema’s vergeleken; de hoeveelheid straling waaraan het hart wordt blootgesteld. Hieruit blijkt dat de hartdosis hetzelfde is in 25x en 16x schema.

De afdeling Radiotherapie in het UMC Utrecht heeft het 16x schema nu ook ingevoerd voor patiënten van 50 t/m 70 jaar. De duur van de bestralingsbehandeling is hiermee teruggebracht van 6,5 naar 4 weken.
Bron: UMC Utrecht Radiotherapie

De precieze reden waarom jij er geen 16 maar 21 krijgt, moet je radiotherapeut je wel kunnen vertellen. Ik heb de verklaring nergens kunnen vinden.

Kun je hier iets mee?
Groeten, Dees
Gezondheidswetenschapper (Gezondheidsvoorlichting en Geestelijke Gezondheidkunde) * Gewerkt in farmaceutische industrie oncologie o.a. op het gebied van borstkanker * Zelf diagnose borstkanker op 36-jarige leeftijd (2007) * www.caseofdees.wordpress.com

Gesloten

Terug naar “Juni 2013”